Kvalitet kabastih hraniva -Zoran Milosavljević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514701
    Milosavljević Zoran
    Učesnik

      Brojne vrste biljaka se intezivno koriste kao važan izvor hrane za različite vrste domaćih životinja.Biljke se smatraju obnovljivim izvorom u kojima se transformiše energija sunca u različite hranljive materije,koje zatim koriste domaće životinje u ishrani.Na ovaj način ,obezbeđuju se uglavnom ugljeni hidrati za ishranu preživra.Kabasta hraniva su obično siromašna u sadržaju lako dostupnih ugljenih hidrata u odnosu na zrna žitarica i drugih hraniva.
      Kabasta hraniva obezbeđuju najveći deo obroka preživara u toku čitave godine.Ubiranjem i lagerovanjem kabastih hraniva životinje se obezbeđuju hranljivim materijama iz biljnih izvora.Kabasta hraniva visokog kvaliteta su od prvorazrednog značaja u ishrani preživara i drugih vrsta domaćih životinja koje zavise od fermentacije nerastvorljivih ugljenih hidrata u sistemu organa za varenje.Ona služe kao najvažniji izvor energije.Mada i druge vrste domaćih životinja kao što su svinje mogu da koriste kabasta hraniv,ali je njihova produktivnost u odsustvu drugih izvora hrane (zrna žitarica)suviše niska i u većini slučajeva neekonomična.Pri ishrani velikim količinama kvalitetne kabaste hrane,sve vrste preživara ostvaruju najbolje proizvodne rezultate.Sadržaj proteina,minerala i vitamina veoma varira između različitih vrsta kabastih hraniva.Tako na primer,leguminoze mogu da sadrže i do 25%sirovih proteina,pri čemu približno trećinu čini neproteinski azot.Druga hraniva iz ove grupe kao što je slama,sadrže samo 2-4%,sirovih proteina.
      Dipl.ing.polj.Zoran Milosavljević

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.