Nega voćnjaka pre prvih mrazeva

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514690
    Hodžić Silvija
    Učesnik

      Jako je važna nega voćaka posle berbe. Ako voćka ne smanji kretanje sokova, a naglo nastupe niske temperature, list na stablu nas najmanje može brinuti. U slučaju naglog zahlađenja i kretanja sokova unutar stable, može doći do pucanja kore i smrzavanja debla. Kako bismo izbegli ovu pojavu, potrebmo je prskati sa 5% rastvorom UREA. Ta koncentracija je dovoljna da izazove opadanje lišća. Time smo prisilili voćku da odbaci lišće na kojem se mogu naći i uzročnici nekih bolesti i voćku smo naterali da se počne pripremati za zimu, da smanji kretanje sokova i time poveća otpornost prema niskim temperaturama.
      Nakon opadanja lišća vreme je za sanacijsku rezidbu voćke. To znači da ovom rezidbom odbacujemo samo suve, bolesne, oštećene, polomljene grane. Takve grane su savršeno mesto za prezimljavanje štetnih insekata i gljivica koje će nam doneti velike probleme u voćnjaku iduće godine. Pri ovoj rezidbi treba strogo paziti da se ograničimo samo na sanaciju i da pazimo da rez bude što manji. U slučaju da rezidbom napravimo velike rane, te rane moramo premazati voćarskim voskom kako bismo sprečili moguće napade nepoželjnih organizama (bakterija, gljivica i insekata).
      Nakon opadanja lišća i sanacijske rezidbe sledi opet jedna zaštitna mera pre zime, a to je prskanje bakarnim preparatima i mineralnim uljima. Kada nema više lišća na stablu (pogodno vreme za prskanje voćnjaka je kada sa stable voćke otpadne 60-70% lisne mase) možemo slobodno i sigurno upotrebiti bakarne preparate po preporuci stručnjaka za zaštitu biljka. NJihova uloga je suzbijanje insekata i gljivica koji bi mogli prezimiti na voćki, a neki se jedino tim tretiranjem mogu uspešno kontrolisati ukoliko se pojave, te time smanjimo njihov napad na voćnjak iduće godine. Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra uz obavezno korišćenje zaštitne opreme i kada je temperatura iznad 5°C. Voćke se moraju tretirati sve dok nisu u potpunosti mokre, zbog čega se često kaže da je voćke potrebno “okupati”. Preporučljivo je prskanje obavljati ujutro odmah posle rose, da se do kraja dana preparat osuši. Pri vetrovitim vremenskim uslovima i niskoj temeperaturi nije preporučljivo vršti tretiranje. Nije preporučljivo prskati ni kada su niske temperature, jer može doći i do izmrzavanja samih grana mladara.

      Silvija Hodžoć, dipl.ing.
      Savetodavac iz oblasti voćarstva

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.