Perko

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514675
    Zlatarić Svetlana
    Učesnik

      Perko ili krmna repica je novija kultura nastala ukrštanjem Brassicacomestris repa i brassicapecinesis(pekinški kupus).
      Po spoljnem izgledu dosta podseća na uljanu repicu ali dosta bogatije lisnom masom.Visine 80-120 cm a nekada i više.Stablo se grana, listovi su široki, naborani velike površine sa beličastim glavnim nervom i sa nazubljenim rubovima. Cvasti su kao i kod uljane repice. Seme je okruglasto, braon tamne boje.
      Uspevanje–ova krmna biljka je biljka prohladnih, poluvlažnih i vlažnih područja, ali se uspešno može gajiti svugde gde uspeva uljana repica. Seme klija na minimalnoj temperaturi od 3-5⁰C, a optimalna temperatura za rast i razvoj je16-20⁰C. Dobro podnosi niske temperature(-25⁰C)posebno ako su biljke dobro pripremljene za prezimljavaje. Ukoliko se usev poseje kasno krajem septembra ili tokom oktobra i pri tome budu jače i duže golomrazice može doći do propadanja useva pa se mora voditi računa o vremenu setve. Najbolje uspeva na dubokim plodnim i neutralnim zemljištima.
      Tehnologija-najbolji predusevi su grašak, rani krompir, strna žita, rano povrće, ozimi krmni usevi. Osnovnu obradu treba obaviti bar mesecdana pre setve na 25-30 cm. Nakon dubokog oranja brazde treba odmah zatvoriti da bi se konzervirala vlaga i zemljhište što bolje prpremilo za setvu.
      Đubrenje-biljka Perko dobro reaguje na đubrenje stajnjakom i osokom kao i mineralnim đubrivima. Na srednje plodnim zemljištima treba uneti 30-40 t/h stajnjaka, 60-80 kg./ha azota, 60-80 kg/ha kalijuma.Stajnjak i 2/3 fosfora i kalijuma treba uneti pod osnovnu obradu. Ostatak P i K zajedno sa ½ N dati pod površinsku pripremu zemljišta .Drugi deo azota se daje u vidu prihranjivanja.
      Setva-seje se od ranog proleća pa sve do sredine septembra ,tako da se može sejati i kao postrni usev što je jako bitno kada nema dovoljno hrane za stoku. Setva se odvija vrstačno na rastojanju od 15-18 cm. a u redu na 6-12 cm.Dubinasetveje 2-3 cm.a količina semena 12-15 kg/ha. Ukoliko nema dovoljno vlage neophodno je i valjanje. Ako se planira za siliranje ubacuje se i potporni usev(raž,ječam,ovas).
      Nega-prihranjivanje useva vrši se kada biljke dobiju par pravih listova, a ostala posle svakog otkosa.
      Korišćenje-zelena krma može se koristiti ispašom, kao pokošena masa ili kao silaža.Ukoliko se gaji kao glavni usev daje 2-3 otkosa. Prvi nakon dva meseca od setve a slederći nakon mesec ipodana. Kod postrne setve mogu se do jeseni skinuti dva otkosa. Kod jesenje setve prvi otkos se skida rano u jesen a drugi rano u proleće u fazi punog cvetanja tako da se posle može zasnovati nov usev. Pri kosidbi rano u jesen voditi računa da se kosi na visini od 7-8 cm. kakao bi se omogućila što bolja regeneracija i uspešnije prezimljavanje biljaka.Siliranje zelene krme se može obaviti i to u drugom delu cvetanja biljaka da bi smanjile procenat vode.U silo masu treba dodati potrebnu količinu suve mase kao što je slama,seno ,kukuruzovina…

      Dipl.ing Svetlana Zlatarić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.