Berba i pakovanje kupusa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514650
    Vuksanović Ljiljana
    Učesnik

      Berba je poslednja operacija u proizvodnji kupusa koja se obavlja u punoj tehnološkoj zrelosti. Beru se samo biljke s dobro formiranom i zavijenom glavicom. Odlaganje berbe samo za nekoliko dana može dovesti do pucanja glavica i povećanja mogućnosti za nastanak bolesti koje prouzrokuje gljiva Alternaria što dovodi do omekšavanja glavica naročito po vlažnom vremenu.Berba nedozrelih glavica smanjuje prinos i umanjuje životni vek tokom čuvanja.
      Glavičasti kupus se može brati ručno, polumehanizovano i mehanizovano. Ručna berba se obavlja sukcesivno pa su kod ranih sorti uobičajene dve do tri berbe a kod srednje ranih i kasnih jedna do dve berbe. Vreme trajanja tehnološke zrelosti kupusa zavisi i od spoljašnih temperatura pa leti taj period traje kraće dok je u jesen relativno duži. Glavice se beru pregibom u jednu stranu i sečenjem nožem. Nož za berbu treba da je oštar čime se umanjuje broj pokušaja pri odsecanju glavica a stablo treba preseći ravno s dva do četiri rozetna lista koja zatvaraju glavicu.
      Za mehanizovanu berbu kupusa potrebno je bude ravna površina parcele, jednak razmak između redova, pravi redovi, ravnomeran razmak unutar redova. Glavice treba u isto vreme da sazrevaju i da budu sličnih dimenzija, da bude velika tvrdoća glavica i približno ista visina stabla. Mehanizovana berba najčešće se izvodi jednofazno primenom jednorednog ili dvoredog kombajna. Mehanizovana berba je mnogo brža od ručne ali može dovesti do povreda glavica i više je namenjena za procese prerade nego za svežu upotrebu.
      Cilj selekcije je da se dobiju biljke koje u što kraćem roku uspeju da zaviju glavice što će omogućiti mehanizovanu berbu.
      Momenat berbe kod hibrida i sorti kupusa se razlikuje, pa je kod hibrida berba uglavnom jednokratna a kod sorti glavice kupusa sazrevaju neujednačeno pa je berba višekratna a tehnološka zrelost jedne sorte je razvučena dve do tri nedelje. Berba glavica sorti počinje kada prvi ovojni list na glavici pukne i kad je na parceli nekoliko glavica sa sličnim efektom, 30-40% glavica te sorte je tehnološki zrelo s dobrom zbijenošću, pa za 10-14 dana se organizuje druga berba pa u zavisnosti od agroklimatskih uslova za nedelju-dve i treća berba.
      Kupus namenjen za čuvanje se uglavnom ubira ručno i obrane glavice se ne treba izlagati Suncu već se mogu isprskati vodom u vidu spreja do pakovanja kako ne bi došlo do dehidriranja i pregrejavanja,
      Kupus se najčešće pakuje u kartonske kutije i mrežaste- nec vreće težine 25-30 kg. Pravilno pakovanje i čuvanje je neophodno u obezbeđenju svežine kupus. Najbolje ga je čuvati u hladnjači s kontrolisanom temperaturom od 0ºC i relativnom vlažnošću od 95%.
      Kasne sorte kupusa- Futoški i Srpski melez dugo se i dobro čuvaju u kućnim uslovima i trapovima.Trapovi ili jame su vrlo ekonomičan način za skladištenje kupusa i trap koristiti neposrednu pred pojavu nrazeva. Jesenji kupus može dobro da podnese prve jesenje mrazeve i bolje ga je što duže zadržati dok su noćne temperature povoljne.

      Ljiljana Vuksanović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.