Azotofiksacija –značaj za razvoj biljaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514632
    Petrović Tanja
    Učesnik

      Azotofiksacija predstavlja simbiotski odnos između biljke i mikroorganizama koji u procesu simbioze vrše fiksaciju odnosno vezivanje atmosferskog azota. Sam proces je redukcioni proces prevođenja gasovitog oblika azota iz vazduha u formu koja je biljkama dostupna, a to je amonijačna forma azota. Mogućnost azotofiksacije imaju biljke iz familije Fabaceae odnosno mahunarke ili leguminoze, među kojima su grašak, pasulj, lucerka, soja detelina. Sama simbioza predstavlja razvijanje kvržičnih bakterija na korenu mahunarki, i na taj način bakterije koriste šećere koje biljke proizvode u procesu fotosinteze, a za uzvrat bakterije biljke snabdevaju amonijačnom formom azota. Ovaj oblik simbioze je povoljan i za biljku i za bakterije. Za uspešnu azotofiksaciju potreban je i određeni soj bakterija ,što govori da nemaju sve bakterije sposobnost azotofiksacije .Tu sposobnost imaju bakterije iz roda Rhizobium ,one na korenu mahunarki razvijaju čvoriće (kvržice)u kojima žive bakterije fiksatori azota. Kvržične bakterije se razvijaju u predelu korenovog vrata i sekundarnih žilica do dubine oko 15 cm. Broj kvržičnih bakterija varira u zavisnosi od soja bakterije i useva na kom se razvijaju. Svi sojevi bakterija mogu se i naneti na seme biljke pre setve. Dejstvo azotofiksatora u pogledu prinosa je povećavanje istog za 20%
      Bakterije azotofiksatori mogu se i dodati neposredno pred setvu tretiranje biljaka preparatima koji sadrže bakterije azotofiksatore. Inokulacijom semena jednogodišnjih biljaka postignuti su najbolji rezultati pri čemu bakterije prate rast mladih korenčica, dok se kod povrtarskih vrsta najbolji efekat postiže umakanjem korena rasada u tečnu kulturu azotofiksatora. Ukoliko se azotofiksatori primenjeni u usevu potrebno je smanjiti unos azotnih đubriva za 30-40%.
      Primena preparata treba da bude izvedena brzo i u tami. Kod uspešne simbioze i uspostavljanja azotofiksacione aktivnosti u centralnom delu kvržice uočava se crveno polje. Celokupan azot koji je fiksiran ostaje u zemljištu i nakon skidanja useva azotofiksatora obogaćuje zemljište ovim bitnim makroelementom.

      Dipl. ing Tanja Petrović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.