KUPUSNA BELA MUŠICA (Aleyrodes proletella)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514628
    Nišavić-Veljković Vesna
    Učesnik

      KUPUSNA BELA MUŠICA (Aleyrodes proletella)

      Kupusna bela mušica (Aleyrodes proletella) je polifagna štetočina koja se pored kupusa javlja i na drugim biljkama iz familije Brassicaceae, zatim biljkama iz familije Apiaceae, Asteraceae, Fabaceae…Tokom ove vegetacije javljala se u visokoj brojnosti i pričinjavala je značajnije probleme u proizvodnji kupusa.
      Slična je beloj leptirastoj vaši. Imago je dug 1,5mm, ima bela krila sa četiri sivkaste tačke, prevučena voskastom materijom. Larva je beličasta. Štete pričinjavaju i imaga i larve sisanjem sokova što dovodi do iscrpljivanja useva. Larve i imaga hrane se na naličju lista, a štete prouzrokuje sisanjem sokova i izlučivanjem “medne rose”, zbog čega pored direktnih šteta u vidu smanjenja prinosa dolazi i do sekundarnih šteta u vidu smanjenja kvaliteta i komercijalne vrednosti plodova.
      Prilikom suzbijanja bele kupusne mušice veoma je važno napad otkriti na vreme. Ukoliko ova štetočina razvije brojnu populaciju njeno suzbijanje je veoma otežano iz nekolko razloga. Prvi razlog je što vrsta vrlo brzo razvija rezistentnost prema najčešće korišćenim insekticidima, zatim istovremeno prisustvo različitih razvojnih stadijuma koji su nejednako osetljivi prema primenjenim insekticidima zbog prisustva voštanog štita koji obavija telo larvi i lutke, te je većina insekticida nedovoljno efikasna. Zato je veoma važno hemijske mere primeniti veoma rano, čim se uoči prisustvo ove štetne insekatske vrste, dok ne dođe do pojave svih razvojnih stadijuma.
      Za suzbijanje ove štetočine registrovan je preparat na bazi aktivne materije pimetrozin . U praksi se primenjuju i insekticidi iz grupe piretroida i neonikotinoida uz obavezno korišćenje okvašivača zbog specifične građe lista kupusa.

      Vesna Nišavić Veljković, dipl.ing.
      Psss Čačak

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.