Berba jabuke

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514615
    Dragićević-Filipović Snežana
    Učesnik

      Berba jabuke
      Zrelost plodova u momentu berbe ima odlučujući uticaj na njihovu
      sposobnost čuvanja i kvalitet posle uskladištenja.
      Prerana berba daje plodove koji su nedovoljno razvijeni, sa sledećim karakteristikama: nezadovoljavajuća krupnoća i obojenost,netipičan ukus, veća osetljivost na neke neparazitarne bolesti čuvanje kao što su posmeđivanje pokožice i gorke pege.
      Nasuprot tome, prekasna berba dovodi do stanja plodova koje se manifestuje tipičnim
      ukusom (povećan sadržaj šećera, razvoj pune arome), ali istovremeno značajno umanjuje sposobnost čuvanja plodova: brzo opadanje nivoa kiselina i čvrstoće mezokarpa, pojava brašnjavosti. Odlaganjem momenta berbe, proizvođači se izlažu riziku opadanja plodova, pojave staklavosti kod pojedinih sorti, razvoju gljivičnih oboljenja I prezrevanje plodova u toku čuvanja.

      Za većinu sorti jabuke preporučuje se probirna berba u 3-4 navrata ,tako da se u svakom navratu oberu plodovi povoljne zrelosti.Plodovi namenjeni dužem čuvanju treba da se beru pažljivo, zajedno sa peteljkom,po mogućnosti da su dobro obojeni ( kod obojenih sorti), da su čisti ,neoštećeni i bez vidljivih simptoma parazitnih i neparazitnih oboljenja.Različite vrste povreda, pre i za vreme berbe , u velikoj meri utiču na veću pojavu parazitnih (gljivičnih)oboljenja čuvanja , ali na veći gubitak mase.

      Dipl.inž Snežana Dragićević-Filipović PSSS Čačak

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.