IPARD u Hrvatskoj

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514584
    Stefanović Živko
    Učesnik

      IPARD u Hrvatskoj
      IPARD program u Hrvatskoj za period 2007- 2013 završio je krajem 2016. godine. Reč je o finansijskoj podršci EU državama koje pretenduju na punopravno članstvo u EU, a sve u svrhu kako bi potencijalne članice novim investicijama dostigle standarde razvijenosti ostalih članica EU. U okviru IPARD-a Republici Hrvatskoj iz blagajne EU na raspolaganje je stavljeno 129,9 miliona eura uz obavezu da iz nacionalnog budžeta izdvoji dodatnih 42,7 miliona eura, te 122,6 miliona eura privatnih sredstava investitora.
      IPARD program realizovan je kroz nekoliko mera prilagođenih specifičnim nedostacima uočenim u poljoprivredi RH. Primarno se radilo o ulaganjima u restrukturiranje poljoprivrednih gazdinstava (preradu i prodaju poljoprivrednih i ribarskih proizvoda), sprovođenje poljoprivredno – okolišnih mera, te za poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture, odnosno za nove privredne aktivnosti kroz podsticanje razvoja ruralnog turizma, tradicionalnih proizvodnji, direktne prodaje i usluga. Za sredstva iz IPARD programa konkurisala su 1.338 projekta, ukupne vrednosti veće od 3,94 milijarde kuna i uz očekivani podsticaj u visini 2,36 milijardi kuna. Ugovorena su 722 projekta čija ukupna vrednost prelazi 1,88 milijardi kuna, odnosno 1,12 milijardi kuna podsticaja. Na kraju sprovođenja IPARD programa, dakle do 31.12.2016. godine, za 693 projekta isplaćeno je 1.016.305.075,61 kuna (136 miliona eura) podsticaja, dok njihova ukupna investiciona vrednost iznosi 1,69 milijardi kuna (227 miliona eura) Najčešće greške koje su rezultirale odbijanjem prijava na javne pozive IPARD programa bile su nepotpuna dokumentacija, nevažeći i nepravomoćni dokumenti, nedostavljanje dokaza o legalnosti objekta, te razne neregularnosti vezano uz ponude za opšte troškove.
      Završetkom IPAD programa, Hrvatska je 2015. započela sa korištenjem Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u okviru kojega je kroz Program ruralnog razvoja RH dostupan višestruko veći iznos sredstava namenjen razvoju hrvatske poljoprivrede i sela. Taj program se ne odnosi isključivo na poljoprivrednike i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, već uključuje i širi spektar korisnika.
      Savetodavac za agroekonomiju, Živko Stefanović dipl.ing

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.