Virusi kao prouzrokovači biljnih bolesti

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514568
    Ivana Obradović
    Učesnik

      Вируси као prouzrokovači биљних болести
      Вируси су заправо нуклеопротеини који имају моћ изазивања болести и такве болести су означене као вирозе биљака. Све више су распрострањене и могу се наћи на свим гајеним биљкама. Штетне последице настале нападом фитопатогених вируса, се манифестују пре свега у смањеном приносу оболелих биљака, превременом пропадању и изумирању оболелих јединки, као и лошијем квалитету производа таквих биљака.
      Због начина њиховог преношења и ширења у природи поједине вирозне болести могу да достигну широке размере и захвате већа пространства.
      Међу проузроковачима болести биљака познато је близу 700 вируса.
      Преношење вируса се одвија на више начина: вегетативним умножавањем биљака, механичким преношењем сока оболелих биљака, семеном, поленом и живим агенсима као што су: инсекти, гриње, нематоде, вилина косица и гљиве.
      Најчешћи а економски врло значајан начин преношења вируса у природи, одвија се помоћу инсеката, пре свега лисних ваши и цикада. Инсекти преносе вирусе двојако. У првом случају хранећи се на инфицираним а потом на здравим биљкама и овим путем се преносе слабо постојани вируси (неперзистентни) и у другом случају приликом исхране на зараженим биљкама, инсекти усисају вирус који се у њима умножава и тек после одређеног времена могу га пренети на нове биљке и омогућити нове инфекције. Овакви вируси су постојани (перзистентни) вируси. Поред биљних ваши вектори вируса могу бити и цикаде, скочибубе, гриње као и нематоде и неке гљиве.
      Вирус шарке шљиве Plum pox вирус
      Ове године у засадима шљиве приметно је присуство Plum pox вируса или вируса шарке шљиве. Вирус је присутан и на сорти стенлеј , сорти која важи за отпорну сорту на овај вирус.
      Шарка шљиве је економски веома штетна болест шљиве. Код осетљивих сорти као што је сорта Пожегача, може да опадне и до 90 % плодова.
      Симптоми се код шљиве јављају на листу у виду: мозаичног шаренила, пругастих и прстенастих пега. На плодовима се симптоми јављају у виду бледо љубичастих пега полупрстенастог изгледа. Пеге су браздолике и удубљене у месо плода које се деформише.
      При инфекцији овим вирусом долази до прераног опадања плодова, плодови су лошијег квалитета, лошег укуса јер се мења однос шећера и киселина.
      Једном заражено стабло овим вирусом остаје заражено током целог живота.
      Мере борбе. Основна мера у сузбијању шарке шљиве је коришћење за садњу, здрав садни материјал од регистрованог произвођача односно, да саднице воде порекло из расадника чија је производња контролисана од стране надлежне институције.
      Мера борбе је и крчење заражених стабала али се поставља питање – да ли мера крчења заражених стабала може допринети сузбијању вируса?
      Једино потпуне мере ,изведене до краја, на територији целе државе , могу имати позитивног ефекта. Свака парцијална активност неће дати никакве резултате зато што је вирус веома раширен, заражен велики проценат стабала која су извор за нове инфекције.

      Саветодавац за заштиту биља
      Ивана Обрадовић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.