- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 4 meseci ranije by Cvetanović Dalibor.
-
AutorČlanci
-
05.09.2018 u 11:57 #514559Cvetanović DaliborUčesnik
U zavisnosti od sortimenta i područja gajenja berba leske se obavlja od početka jula do septembra meseca.
Pravo vreme za berbu je kada se promeni boja, kupola omotača počne da se suši a plodovi lako ispadaju iz nje na zemlju.
Kako svi plodovi ne saszrevaju istovremena potrebno je berbu sprovesti u dva navrata. Berba se može sprovoditi ručno i mašinski.
Mašinska berba se sprovodi pomoću tresača i sakupljača.
Ako se u zasadu primenjuje mehanizovana berba potrebno je pre same berbe pripremiti zemljište. Ako je jalov ugar potrebno je poravnjati a zatim izvaljati zemljište, a ako je u zasadu ledina, travu pokositi i izneti iz zasada.
Procenat vlage odmah posle berbe se kreće od 30-35 % pa je potrebno svesti ga na 8-10% da bi se plodovi duže i kvalitetnije čuvali.
Kod malih zasada sušenje plodova se obavlja u hladu na provetrenom mestu, sloj lešnika ne treba biti veći od 10 cm uz obavezno mešanje. Kod plantažnih zasada sušenje se obavlja u sušnicama sa toplom vazdušnom strujom na temperaturi do 38 °C.Dalibor Cvetanović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.