Obezbeđivanje finansijskih sredstava za investiciju

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514465
    Zdravković Zorica
    Učesnik

      Za realizaciju investicije IPARD programa neophodno je samostalno obezbediti sredstva za finansiranje celokupne investicije , koja će biti refundirana, u određenom procentu, nakon realizacije projekta i odobravanja Zahteva za odobravanje isplate IPARD podsticaja.
      Na primer, nakon dobijanja Rešenja o odobravanju projekta, kupi se oprema, izgradi farma ili pogon za preradu, može se računati da će biti vraćen određeni procenat uloženog novca. Iznos povraćaja koji se može ostvariti je min. 5.000 i max. 1 milion evra, u zavisnosti od sektora za Meru 1, odnosno min. 10.000 evra i max. 2 miliona evra, u zavisnosti od sektora za Meru 3.
      Ukoliko potencijalni korisnik ne poseduje sopstvena sredstva za finansiranje investicije, može ih obezbediti putem kredita banaka. Prilikom razgovora sa poslovnom bankom važno je uskladiti vremenski period otplate kredita sa periodom iz poslovnog plana, odnosno poslovni plan mora da obuhvati celokupan period otplate kredita. Bitno je napometi da se sredstva iz IPARD podrške mogu koristiti za smanjenje ostatka kreditnog duga, ali ne za bankarske troškove, troškove garancija i slične troškove.
      IPARD sredstvima mogu biti finansirani samo prihvatljivi troškovi, sadržani u Listama prihvatljivih investicija i troškova (koje su prilozi Pravilnika za meru 1 i meru 3), a to su troškovi sprovođenja finansirane aktivnosti (trošak nastao u svrhu nabavke robe, radova ili usluga), koje su isplaćene sa poslovnog računa. Sve ovo dokazuje se računima ili računovodstvenim dokumentima jednake dokazne vrednosti, u skladu sa važećim nacionalnim zakonodavstvom. Sva plaćanja moraju se izvršiti preko računa, odnosno, nema gotovinskog plaćanja.
      Prihvatljivi trošak se dobija kada se od ukupnog iznosa investicije odbiju neprihvatljivi troškovi, u koje spada i porez na dodatnu vrednost. Neprihvatljivi troškovi su definisani Pravilnicima za Meru 1 i Meru 3.

      Zorica Zdravković, savetodavac za agroekonomiju

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.