- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 6 meseci ranije by Vukašinović Srećko.
-
AutorČlanci
-
30.06.2018 u 15:46 #514437Vukašinović SrećkoUčesnik
Sorta Marmolada je poreklom iz Italije. Bokor je srednje bujan i srednje zbijen a lišće je tamno zelene boje. Srednjeg je vremena cvetanja. Cvetanje je veoma obilno i sa dugim periodom receptivnosti stubića dok su cvetovi su krupni, bogati polenom i po položaju u bokoru iznad lišća. Ovo je sorta visoke produktivnosti, ujednačene krupnoće plodova tokom celog perioda zrenja. Vrlo je pogodna za kontinentalne uslove gajenja jer je otporna prema niskim temperaturama.
Biljka je neznatno osetljiva prema oidijumu, rupičavosti, a lišće je srednje osetljivo prema pepelnici. Sklona je dvorodnosti. Plod je srednje krupan, pravilnog konusnog oblika, izraženog vrha. Ponekad se u prvoj seriji mogu u manjem obimu javiti plodovi nepravilnog oblika. Površina ploda je jednolike crvene boje, sa srednjeintenzivnim sjajem. Meso je intenzivno crvene boje, i izrazito čvrsto, umerene arome, srednje slatkasko kiselkastog ukusa. Unutrašnja šupljina je mala pa je i pogodna za zamrzavanje. Plod je vrlo otporan na manipulaciju i transport. Sorta marmolada je pogodna za gajenje na otvorenom polju, u zaštićenom prostoru (staklenicima, plastenicima) i hidroponima. Plod je pogodan za razne namene, naročito za zamrzavanje i industrijsku preradu.Vukašinović Srećko, dipl.ing
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.