Ambijentalna temperatura za gajenje goveda

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514389
    Hrkalović Dane
    Učesnik

      Амбијентална температура у распону између 10 и 20°Ц сматра се као пожељна за живот говеда. Говеда су животиње које толеришу велики распон температуре. Температура од +10 до -5°Ц добро се подноси поготово ако имају могућности кретања и адекватну исхрану.
      Чак и температура испод -5°Ц не ствара велике проблеме. На тој температури животиње троше нешто више хране коју користе за одржавање телесне температуре. Међутим адаптација на високе температуре иде нешто теже.
      Већ изнад 22°Ц почиње прилагођавање поготово ако је у ваздуху повећан проценатвлаге.Када су у питању музне краве препоручује се оптимална температура од +5 до + 21°Ц. Порастом температуре средине повећава се степен респирације који је примарни механизам којим говеда одају топлоту.
      Тако је по неким истраживањима брзина респирације пет пута већа када се температуре повећаод+10°Цдо+40°Ц.
      Када је температура спољне средине изнад 24°Ц смањује се конзумирање хране и долази до опадања производње млека. Из напред изнетог може се закључити да висока температура доводи до смањења апетита што за последицу има смањење количине млека. Када температура пређе 27-28°Ц и ако је влага ваздуха око 80 % долази до топлотног стреса и драстичног смањења продукције млека. Топлотни стрес више утиче на високо производне краве него на ниско продуктивне, а нарочито су осетљиве краве које су у врху лактације.
      Код оваквог стања веома је важно смањити температуру и испровоцирати краве да узимају храну. Најједноставнији начин је крави понудити храну у ноћном периоду када је нешто хладније.
      Поред овога прибегавамо још неким методама расхлађивања као што су прављење промаје, вентилатори који могу бити хоризонтални и вертикални као и орошавање животиња или крова, и смањивање амбијенталне температуре. Овим методама омогућавамо да крави поспешимо апетит, а самим тим и повећамо продукцију млека.
      Поред тога обезбедити да краве стално имају нана располагању свежу питку воду.

      Дане Хркаловић, дипл.инж.сточарства

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.