Štetnost šljivinog smotavca (Grapholita funebrana)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514359
    Jurišić Jovica

      Štetnost šljivinog smotavca (Grapholita funebrana)

      Šljivin smotavac (Grapholita funebrana) predstavlja jednu od najznačajnijih štetočina šljive. Ima tri generacije godišnje, a najveće štete nanose larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova. Larve prve generacije ubušuju se u tek zametnute plodove zvog čega dolazi do njihovog prevremenog opadanja, dok najveće štete pričinjavaju larve druge i treće generacije koje svojom ishranom znatno utiču na smanjenje prinosa i kvaliteta plodova. Osim uticaja na tržišnu vrednost ploda, ovakvi plodovi osetljiviji su prema patogenima prouzrokovačima truleži plodova. U cilju zaštite plodova od šljivinog smotavca potrebno je pratiti periode polaganja jaja i insekticidne tretmane ovolarvicidnim i larvicidnim preparatima izvršiti u vreme prisustva jaja i početka piljenja larvi kako bi se sprečilo njihovo ubušivanje u plodove.
      Pregledom zasada šljive na teritoriji Braničevskog okruga utvrđeno je da se šljiva nalazi u fenofazi porasta ploda; plod je oko polovine krajnje veličine do plod oko 70% krajnje veličine (BBCH 75-77).
      Vizuelnim pregledom plodova šljive registrovana su položena jaja druge generacije šljivinog smotavca (Grapholita funebrana).

      U cilju zaštite plodova od ubušivanja larvi šljivinog smotavca preporučuje se primena insekticida Coragen 20 SC (a.m. hlorantraniliprol) 0,02%.

      Jovica Jurišić, dipl.ing.zaštite bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.