Rotkva

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514339
    Nikoletić Miloš
    Učesnik

      U toku zime se priprema salata od korena rotkve koja je pored toga što je zdrava I lekovita.Ima u svom sastavu ugljenih hidrata , malo belančevina, eteričnih ulja , sumpora. Koristi se i u narodnoj medicine za lečenje raznih bolesti . U njenom korenu ima 86 % vode , do 2 % belančevina, 0.1 % masti , 1.55 % celuloze , vitamina C od 16-44 mg/100 gr
      Rotkva klija na 2-3°C , a podnosi do -6 °C. Optimalna temperature za razvoj je od 16-18 °C. Zahteva dosta svetla, ne podnosi dobro vazdušnu sušu . Uspeva kako na teškim hladnim I vlažnim zemljištima tako I na plodnim strukturnim zemljištima gde se ostvaruju I bolji prinosi.
      Treba poštovati plodored I vratiti je na istu parcel posle 4-5 godina . Osnovnu obradu uraditi posle skidanja preduseva na dubinu od 35-40 cm I istovremeno uneti planiranu količinu mineralnih đubriva Posle osnovne obrade treba povšinski pripremiti zemljište tanjiranjem , drljanjem ili setvospremače.
      Ako se ne radi po preporuci iz agrohemijske analize ili ako nije urađena , treba uneti 50-80 kg azota (N) , 50-70 kg fosfora (P) I 80-110 kg kalijuma (K) I to 2/3 fosfornih I kalijumovih đubriva pod osnovnu obradu , a ostatak I ½ azotnih pod predsetvenu pripremu. Ostatak azotnih đubriva koristiti za prihranjivanje.
      Zimska rotkva se seje u junu I početkom jula, u redove na međuredni razmak od 30-50 cm , rastojanje u redu od 10-15 cm I na dubinu 2-3 cm. Po potrebi kada biljke niknu raditi proređivanje na predviđeni razmak u redu oko 12-18 cm. Zajedno sa kultiviranjem , koje treba obavezno raditi ,uraditi I prihranu. Treba je zalivati svakih 7-10 dana .
      Vađenje korena treba uraditi pre jačih jesenjih mrazeva I tada paziti da se koren ne ošteti pošto gubi tržišnu vrednost.

      dipl.ing. Miloš Nikoletić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.