Osteomalacija ovaca

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514325
    Vujić Radosav
    Učesnik

      Остеомалација (порозност костију) означава слабост костију оваца, насталу као последица губитска минерала(калцијума и фосфора), који дају чврстину костима. Обољење је хроничне природе и јавља се претежно код оваца у пуној лактацији и код бременитих. Остеомалација се нарочито испољава за време сушних година и у регионима где су пашњаци подводни и где је трава лошег квалитета.
      УЗРОЦИ ОБОЉЕЊА. Остеомалација настаје из два основна узрока: услед појачаног одавања и излучивања минерала из организма и услед недовољног уношења минерала путем хране. Слабост костију може да настане у случајевима када организам губи веће количине калцијума и фосфора путем млека и када се знатне количине ових минерала користе за изградњу скелета плода код бременитих оваца , уз недовољно уношење путем хране. Да би организам оваца надокнадио губитак ових минерала и одржао потребан ниво у крви, он користи минерале из сопствених костију, тако да после тога оне постају слабе, савитљиве и неотпорне. Ова појава се зове деминрализација, а само обољење остеомалација. У настајању остеомалације значајну улогу игра и недостатак витамина Д.
      ЗНАЦИ ОБОЉЕЊА. У почетку обољења животиње не показују знаке који би побудили сумњу да се ради о остеомалацији. У каснијој фази, примећује се код оваца настран апетит, који се испољава у лизању зидова, узимање простирке, пијењу осоке и слично. Оболеле животиње су слабе на ногама и зато претежно леже, губе апетит и мршаве. Сјагњене овце рађају слабо виталну јагњад, неотпорну и подложну другим обољењима. Овце у лактацији смањују млечност, а вуна је слабог квалитета.
      ЛЕЧЕЊЕ И ПРОФИЛАКСА. Лечење оболелих оваца се састоји у давању минералних препарата, нарочито калцијума и фосфора, а затим витамина Д. Пре него што се почне са давањем минералних додатака, добро је да се испита крв на садржај минерала калцијума и фосфора, да би се на основу тога одредило који минерал недостаје. Тек после тога, може се приступити давању одговарајућих минералних препарата. С обзиром да се недостатак минерала најчешће испољава за време зиме и у рано пролеће. Потребно је у то време притећи у помоћ и додавати овцама минералне додатке у храни. То се нарочито односи на сјагњене овце, као и оне које су у највећој лактацији. Додавање минерала се мора вршити и за време сушних година, када је храна сиромашна калцијумом. Ако се овце хране претежно сеном и луцерком, њима недостаје фосфор и зато им треба давати зрнасту храну, мекиње и слично.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.