Volovod ili čuma – Orobanche ramosa

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514315
    Stajić Mica
    Učesnik

      Volovod je jednogodišnja, karantinska, parazitna biljka. Parazitira biljke i familije solanacea. Najčešće se sreće na duvanu.
      Na parazitiranim biljkama duvana lišće se ne razvija normalno, ostaje sitnije, tanje ili se deformiše i teže se otkida sa stabljike. Nakon branja, obolelo lišće brže žuti u poređenju sa zdravim a kasnije pocrni.Takvo lišće gubi svoja tehnološka svojstva: boju, elastičnost, vododržnu sposobnost i klasira se u inficirane klase. Dobivena sirovina od zaraženih biljaka u znatnoj meri se degradira i nije pogodna za dalju preradu. Štetni uticaj volovoda ogleda se i u tome što parazit, uzimajući jedan veći deo vode i hranljivih materija što su neophodne za duvansku biljku, prouzrokuje uvenuće listova.
      Ramnožava se semenom ,biljka je visoko produktivna sa 40.000 – 150.000 semenki. Seme se vetrom širi na velike daljine, takođe i vodom, stajskim đubrivom, pticama insektima a i čovek ga rasejava. Seme ove parazitne cvetnice u nepovoljnim uslovima, može da miruje do 13 godina, odnosno ako ne dođe u dodir sa korenom biljke domaćina. Da bi ono proklijalo, osim biljke domaćina neophodna je potrebna količina vlage u zemljištu, kao i pogodna temperatura od 15-25◦C.
      Kao osetljive bilke navode se još: repica, suncokret i lucerka.

      PSSS Vranje

      Savetodavac Mica Stajić

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.