Agrotehnika proizvodnje konoplje-Jorgovanka Vlajkovac, dipl. ing.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514314
    Vlajkovac Jorgovanka
    Učesnik

      Agrotehnika proizvodnje konoplje
      Plodored: Najbolli predusevi za gajenje konoplje su okopavine (krompi, kukuruz) đubrene stajskim đubrivom kao i zrnaste mahunarke i strna žita.
      Obrada zemljišrta: Konoplja je jara kultura, pa se za nju zemljište obrađuje kao i za druge jare kulture. Iza ranih preduseva ore se strnište na oko 10 -15 cm dubine. U jesen se obavlja duboko oranje (do dubine 40 cm). Posle kasnijih preduseva, obavlja se u jesen duboko oranje. U rano proleće, kad se zemljište dovoljno prosuši, drljačama se zatvora zimska brazda, a pred setvu setvospremačem ravnja se i priprema setveni sloj za setvu.
      Đubrenje: Na srednje plodnim zemljištima đubrenjem treba uneti 150 kg/ha azota, 120 kg/ha fosfora i 120 kg/ha kalijuma. Prihrana se ne mora obavljati jer konoplja ima kraću vegetaciju, pa se sva hraniva mogu uneti pre osnovne obrade i predsetvene pripreme. Tada se unosi nešto više azota pre osnovne obrade, a ostatak pre predsetvene pripreme zemljišta. Dobro je koristiti i UREU jer ona ima produženo delovanje i sporije se ispira.
      Setva: Seme konoplje ima za 20 – 30 % slabiju klijavost u polju nego u laboratorijskim uslovima. Zato za setvu treba koristiti kvalitetno dorađeno i sertifikovano seme, a setvu obaviti pravovremeno i u dobro pripremljeno zemljište. Konoplja se seje u drugoj polovini marta i početkom aprila (može se sejati i kasnije uz system za navodnjavanje). Seje se sejalicama za sitno seme. Konoplja za vlakno seje se na međuredni razmak od 10 – 12 cm. Gustia sklopa u setvi iznosi 250 – 300 klijavih zrna na 1 m2 da bi se u žetvi ostvario sklop od oko 150 – 200 biljaka/1 m2. Količina semena iznosi 60 – 70 kg/ha. Konoplja za proizvodnju semena seje se na međuredni razmak od oko 60 cm, a u redu oko 20 – 30 cm. Dubina setve iznosi 2 do 3 cm.
      Nega useva:
      Ako se formira pokorica, potrebno je razbiti laganim ili rotacionim drljačama. U konoplji za vlakno ne treba suzbijati korove jer ona brzo raste i guši ih. U proizvodnji konoplje za seme 2/3 muških biljaka treba odstraniti kada se prepoznaju u usevu (kad im se razviju cvetovi), a sve muške biljke se odstranjuju nakon oplodnje. Ako se obavlja prihrana, onda se sa njom počinje kada je biljka u fazi 3 para listova. Kultiviranje ili međuredna obrada se izvodi pri gajenju konoplje za seme i to nakon kiše, kada se zemljište dovoljno prosuši.
      Žetva: Problem u žetvi predstavlja dvodomnost jer muške i ženske biljke neujednolično razvijaju i sazrevaju. Muške biljke ranije sazrevaju, pa se u kombinovanom gajenju prvo one žanju. Semenska konoplja se skida kada je najveć deo semena sazreo. Seme treba sušiti ispod 10 % vlage. Konoplja za vlakno žanje se nakon oplodnje (prva polovina avgusta u ranim rokovima setve). Žetva se obavlja specijalnim kosačicama sa bočnim kosama. Stabljika se mora prosušiti, zatim se kupe i vežu u snopove (20-ak cm u prečniku) i ostavljaju na vazduhu i suncu da se potpuno osuše, nakon čega se odvoze na preradu.
      Jorgovanka Vlajkovac, dipl.ing.
      PSSS Požarevac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.