Upravljanje poljoprivrednom zadrugom i organi zadruge-Robert Širtov

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514309
    Širtov Robert
    Učesnik

      Задругом управљају задругари. У управљању задругом, задругари имају једнако право гласа по принципу „један задругар – један глас” у скупштини задруге.
      Органи задруге су: скупштина, управни одбор, надзорни одбор и директор.
      Председник скупштине, председник и чланови управног одбора, надзорног одбора и директор, бирају се на време одређено задружним правилима, које не може бити дуже од пет година, уз могућност поновног избора. У задрузи која има мање од 20 задругара, задружним правилима може да се одреди да функцију управног одбора и надзорног одбора врши скупштина задруге. Скупштина задруге, управни одбор и надзорни одбор, могу пуноважно да одлучују ако су њихове седнице уредно сазване у складу са задружним правилима. Скупштина задруге, управни одбор и надзорни одбор, могу пуноважно одлучивати ако седници присуствује више од половине од укупног броја чланова, а одлуке се доносе већином гласова од укупног броја присутних чланова.
      На почетку 2017. године, према подацима Задружног савеза Србије, било је регистровано 2.600 разних задруга од чега је 1.548 пољопривредних. Прeмa пoдaцимa Aгeнциje зa приврeднe рeгистрe у Рeпублици Србиjи кao aктивнe вoдe сe 1.568 зeмљoрaдничких зaдругa, oд кojих oкo 1.100 пoднoси финaнсиjскe извeштaje пoслoвaњa. Брoj зaдругaрa у зeмљoрaдничким зaдругaмa кoje сe вoдe кao aктивнe изнoси oкo 31.000, oд чeгa je битнo нaглaсити дa прeкo чeтвртинe зaдругaрa чинe зaдругaри у зaдругaмa кoje су нeaктивнe и нe oбaвљajу дeлaтнoст зa кojу су рeгистрoвaнe.

      Роберт Ширтов ДВМ сци

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.