Uslovi za dužu trajašnost jagode

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514308
    Tanasković Branko
    Učesnik

      Након обављене бербе јагоде брзина којом се ови плодови транспортују, начин њиховог чувања и могућности пласмана знатно утиче на стање плодова, као и на умањење квалитета, што ће се директно одразити на зараду у овој производњи.
      Камиони хладњаче, вагони са уграђеним расхладним системима и авионски карго летови користе се за дуже транспорте – углавном извоз. У том случају плодови се претходно расхлађују на 3 степена C, а за тим уносе у транспортна возила где је Т око 0 степени. Уколико би се у оваква возила уносили плодови са 20 степени C топлота дисања која се ослобађа при тој температури већа је од расхладних капацитета уређаја на возилу па би дошло и до повећања температуре и убрзаног кварења и пропадања плодова. Није препоручљиво да се јагода транспортује дуже од три дана на температури -1 до 2 степена. Смрзнути плодови транспортују се на -18 до -20 степени C.
      Јагода има прилично мекан плод и велики респирациони којефицијент, што су и главни разлози њеног релативно кратког чувања у свежем стању. Плодови јагоде незнатно дозревају при чувању, што изискује да се морају брати у пуној зрелости, што је главни разлог њиховог кратког периода чувања, који обично износи 1 дан у обичним складиштима без хлађења.
      У хладњачама, при оптималним температурама од -0,5 до 0 степени C и релативној влажности 85-90% плодови сорти меканог меса за потрошњу у свежем стању могу се чувати 3-5 дана, плодови сорти чврстог меса 8-10 дана, а за прераду и нешто дуже. По изношењу из коморе плодове требало би држати у посебној просторији на 6-8 степени C најмање 10 сати у истој релативној влази, па тек онда износити на тржиште. У супротном доћи ће до јаке кондензације влаге на површини плода и убрзаног кварења.
      Много је лакше и једноставније чувати плодове јагоде замрзнуте на -18 до -20 степени C годину и више дана. После бербе плодови се у одговарајућој амбалажи уносе у предкоморе за расхлађивање, па потом у тунеле за смрзавање .
      У тунелима су температуре од -30 па до -50 степени C, а само замрзавање траје од 10 до 14 сати. По изношењу из тунела смрзнути плодови се пакују у одговарајућу амбалажу ( најчешће поливинилске кесе од 10 kg чија је ознака 10/1). Тако смрзнута јагода назива се оригинал.
      У проточним тунелима смрзавање траје око 20-30 минута, док у тунелима- линијама са криогеним замрзавањем, где се користи угљендиоксид или течни азот, смрзавање – шокирање траје свега 7-8 минута, при чему температура гаса је од – 70 до -100 степени, односно и до -180 степени C.
      Генерално, што се брже обаве сви поступци од бербе до смрзавања већи је и удео квалитетнијих плодова.

      Мр Бранко Танасковић
      ПССС Чачак

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.