Sistemska kontrola plodnosti u 2018.godini

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514292
    Damljanović Milan
    Učesnik

      СИСТЕМСКА КОНТРОЛA ПЛОДНОСТИ ЗЕМЉИШТА У 2018 ГОДИНИ

      Успешна биљна производња није могућа без увођења савремених приступа и научно-стручних метода у планирању и постизању високих и стабилних приноса.
      Један од веома значајних подухвата на том плану је свакако увођење система контроле плодности земљишта, као научне основе за рационално примењивање минералних ђубрива, према захтевима појединих култура и стварном стању плодности на одређеним типовима земљишта.
      Овај јединствен и комплетни систем обухвата контролу посебно за сваку парцелу следећих елемената:

      – Садржај хранљивих материја у земљишту и особине земљишта (врши се анализа узорака земљишта који се прикупљају најмање сваке пете године);

      – Уношење хранљивих материја у земљиште (минералних и органских ђубрива и зоравање вегетативних делова и отпадака биомасе);

      – Праћење читаве групе фактора који су везани за пораст и развој биљака (метеоролошких; фенолошких; болести, штеточина и корова), мере неге и заштите, начин обраде земљишта;

      – Повећање приноса гајених култура, након свих предузетих мера у систему.
      а) Сврха увођења контроле плодности земљишта

      Минерална ђубрива у структури цене коштања ратарских и воћарских култура чине знатну ставку. Рационалном применом могу се остварити значајни економски ефекти.
      Рационализација примене ђубрива могућа је утврђивањем нивоа хранива у земљишту. У току систематског рада на контроли плодности земљишта, откривају се елементи који се налазе у недовољној концентрацији за гајење биљака или у облику који није приступачан за биљке. Уношењем нових количина тих елемената, тачно жељеног облика, исхрана биљке доводи се на повољнији финансијски резултат.

      Основа за рационалну примену ђубрива су подаци о обезбеђености земљишта хранљивим елементима и услови који опредељују њихову динамику. Подаци о томе добијају се агрохемијским анализама.
      Периодична испитивања дају нам податке о нивоу хранива у земљишту и њиховој динамици, зависно од примењених ђубрива, остварених приноса и осталих деловања на земљиште.

      Милан Дамљановић дипл.инж.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.