Proređivanje plodova breskve

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514277
    Koprivica Radmila
    Učesnik

      Proređivanje plodova breskve u suštini predstavlja korekciju rezidbe. Primena duge rezidbe doprinosi da na voćkama ostane veći broj cvetova, a samim tim i veći broj plodova.
      Pre nego što se počne sa proređivanjem treba da se utvrdi kakav je stepen zametanja plodova kod svake sorte. To se čini na 5 – 10 voćki, raspoređenih u dijagonali. Kada se odredi prosečan broj plodova po stablu, određuje se intezitet proređivanja.
      Broj plodova kojim treba opteretiti voćku može da se utvrdi na osnovu obima debla. Na primer, ako je obim debla 40 cm, a na svaki cm obima debla treba da bude za sušne uslove gajenja (bez navodnjavanja) oko 9 plodova, onda voćka može biti opterećena sa 360 plodova. Kada se pristupa proređivanju breskve, treba imati u vidu i bujnost mladara. Ako su mladari bujni onda broj plodova po stablu može biti veći, oko 450, a ako je prirast mladara slab i broj plodova se smanjuje za polovinu. U slučaju da je prirast mladara sasvim slab, da bi se podstakla vegetativna aktivnost odstranjujemo sve plodove.
      Proređivanje plodova breskve izvodi se 35 – 40 dana posle punog cvetanja, a to je period kada je prošla opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Proređivanje se vrši tako da razmak između plodova bude oko 15 cm.

      Radmila Koprivica dipl.ing

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.