Opadanje plodova voćaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514268
    Milosavljević Biljana
    Učesnik

      Do opadanja plodova pre svega dovodi : nedostatak vode, mineralnog azota i mikroelemenata kao i poremećaji u prometu organskih supstanci. Od meteoroloških činilaca po svojoj učestalosti veoma su važni previše suv vazduh i pojačana transpiracija ( naročito u vreme cvetanja), , mrazevi i jak vetar. Otpadanje plodova pospešuju negativni uticaji bolesti i štetočina.
      Otpadanje plodova posle zametanja je normalna pojava.Kada se manifestuje u normalnom obimu, ona je čak i povoljna, jer omogućuje bolji kvalitet preostalih plodova. U idealnim slučajevima ovo otpadanje eliminiše potrebu za proređivanjem plodova.. Pri jačem intenzitetu, otpadanje plodova prouzrokuje umanjen prinos i na kraju rentabilnost voćarske proizvodnje uopšte.
      Sa otpadanjem plodova se možemo sresti neposredno posle zametanja plodova ( tzv. junsko otpadanje plodova), pre berbe i otpadanje tokom čitavog perioda razvitka plodova.. Različiti su uzroci koji dovode do ove štetne pojave. U prvom redu to su biološki činioci u vezi sa oplođenjem od kojih treba pre svega izdvojiti tri: rano abortiranje embriona, odsustvo embriona u nekim semenim pupoljcima i preterana bujnost sa intenzivnim porastom letorasta sa intenzivnom potrošnjom organske materije.
      Kad su ishrana biljaka i navodnjavanje u pitanju, do otpadanja plodova dovodi : nedostatak vode, mineralnog azota i mikroelemenata kao i poremećaji u prometu organskih supstanci.
      Od meteoroloških činilaca po svojoj učestalosti veoma su važni previše suv vazduh i pojačana transpiracija ( naročito u vreme cvetanja), mrazevi i jak vetar koji može izazvati masovno otpadanje plodova pred berbu..
      I na kraju otpadanje plodova negativni uticaji bolesti i štetočina.
      Prevencija u slučaju ove štetne pojave je : upotreba bezvirusnog sadnog materijala, podizanje zasada na parcelama pogodnom za voćarsku proizvodnju, sprovođenje svih agrotehničkih i pomotehničkih mera, a pre svega đubrenja, navodnjavanja, zaštite i rezidbe.

      Biljana Milosavljević
      PSSS Kragujevac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.