Gajenje krastavca salatara

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514243
    Nikolić Radojka
    Učesnik

      Krastavac salatar se u plastenike bez grejanja rasađuje u proleće – krajem marta i početkom aprila, a bere se u maju i junu.Za berbu u maju najbolje je da se rasađuje u plastenike sa dvostukom folijom jer je u njima manja razlika između dnevnih i noćnih temperatura. Gaje se uglavnom sorte i hibridi u tipu salatara a rasad treba da je star 30-40 dana, odnosno da ima 4 – 5 razvijenih listova.Biljke se sade na rastojanju između redova 80-90 cm, a u redu 40-50cm.Posle sadnje treba biljke obilno zaliti vodom.
      Posle rasađivanja, u pravcu redova postavljaju se noseći stubovi na rastojanju 4 – 5 m i visoki 1,5 – 2 m.Noseća pocinkovana žica postavlja se po gornjem čeonom delu stuba, a vreže se vode uz kanap.Važna mera nege je provetravanje i održavanje temperature oko 25 stepeni i vlažnosti vazduha oko 90 %.Kada prođe opasnost od marazeva i temperatura se ustali na 22 stepena , folija se može ukloniti ili plastenik maksimalno otvoriti.
      Krastavac voli vodu . u početku navodnjava se ređe, a kada počne plodonošenje , svakodnevno.Hraniva – azot, fosfor i kalijum dodaju se sa navodnjavanjem u koncentraciji 0,1 %, folijarno u dva navrata u toku redovne zaštite od plamenjače i štetočina.Prostor između redova koji nije pokriven folijom se okopava.

      Radojka Nikolić, dipl.ing.
      PSSS Kruševac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.