Zaštita rasada od bolesti

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514193
    Đorđević Ljubiša
    Učesnik

      Полегање расада

      Спада у економски најзначајније болести које се могу јавити током производње расада нарочито у заштићеном простору где микроклиматски услови доприносе чешћој појави овог оболења. Полегање расада може бити узроковано патогенима као и непаразитским факторима који доприносе фитопатолошкој појави полегања расада. Када говоримо о патогенима који се јављају као проузроковачи полегања расада најчешће се спомиње Pythium dabaryanum и Pythium ultimum које су и најштетније врсте на повртарским биљкама. Други патоген који се често јавља као искључиви паразит расада је Rhisoctonia solani која се јавља на младим биљкама док су још на семеништу и пикиришту, а ретко са јавља након расађивања.
      Услови за развој паразита – Развоју ових патогена доприноси већа влажност земљишта и високе температуре, па зато водити рачуна о заливању расада што значи да пре сваког наредног заливања расад треба оставити да „засуши“. Затим проветравање је врло важна мера у производњи расада чиме ће се остварити боља циркулација ваздуха неопходна за оптимализацију температуре у заштићеном простору. Током прохладних и облачних дана смањити заливање и тако снизити влажност земљишта и ваздуха, уз интензивно проветравање. Заражени супстрат је основни извор инфекције. Преноси се и зараженим семеном као и прегуст склоп биљака повољно делују на развој и ширење овог паразита.
      Симптоми обољења – Први симптом који указује на полегање расада је појава воденасте некрозе у нивоу земљишта, која се брзо шири на целу биљчицу и такве биљке “падају” полежу што доводи до ”топљења расада” и до појаве оголелих места у лејама или контејнерима. Симптоми се манифестују у виду некрозе приземног дела стабла мрко је обојена и јасно ограничена од здравог ткива. Оболеле биљке полегну, јер под дејством паразита долази до пропадања приземног дела стабла које постаје мрко, омекша и трули те биљке вену. Паразит спречава проток воде и хранљивих материја у надземне делове биљака. У повољним условима долази до брзог пропадања и изумирања (“топљења”) расада. Пошто је расад густог склопа, нежан, зељаст, паразит се брзо шири са једне на другу биљку, услед чега се на леји јављају празна места (“ћелава места”). Што је зараза јача штете су веће.
      Сузбијање – Зато као прва мера спречавања полегања расада јесте да се обезбедити квалитетно-декларисано семе и услови који ће допринети брзом ницању биљака (довољна количина светлости, оптимална влажност и температура). Поштовање основних принципа технологије производње за поједине биљне врсте може допринети производњи квалитетног расада. Не сејати предубоко и прегусто, као и придржавати се препорука ђубрења пре свега примена азота су услови које треба уважавати при производњи расада.
      Да бисмо спречили полегање расада веома је важно да се сетва и даљи послови у производњи расада обављају у стерилним условима. Контејнери и алати се могу стерилисати у раствору варикине са водом у односу 1:4 или 70% алкохолом у трајању од 10 секунди. Уколико дође до полегања расада пре предузимања било каквих мера неопходно је одстранити стерилним рукама оболеле биљке и уништити их ван места производње.Важно је применити све превентивне мере које су потребне да би се спрчила појава полегања расада јер оболелим биљкама никакви третмани више неће допринети оздрављењу. Све наведене мере треба да спрче контаминацију расада фитопатогеним гљивама, а да допринесу несметаном ницању и развоју расада.
      Хемијска заштита расада подразумева заливање суспензијом фунгицида у контејнерима или лејама одмах после сетве или пикирања расада. Уколико се болест појави након уклањања и спаљивања оболелих биљака неопходно је урадити дезинфекцију места на којима се болест појавила заливањем суспензијом фунгицида.
      Фунгициди који се препоручују за заливање расада су на бази propamokarb-hidrohlorid са 722 g/l активне материје за сузбијање проузроковача пламењаче паприке заливањем расада у концентрацији 0,25% са 400 ml раствора пре расађивања, propamokarb-hidrohlorid+fosetil aluminijum (530+310 g/l активне материје) за сузбијање полегања расада (Pythium spp) у усевима парадајза у количини 3 ml фунгицида+2 l воде на 1 m2 заливањеме непосредно после сетве и пре расађивања као и ако се болест појави, паприке у количини 6 ml фунгицида+2 l воде на 1 m2 заливањеме непосредно после сетве, или 3 ml+2 l воде заливањем пре расађивања (пикирања).

      Љубиша Ђорђевић, дипл.инг.
      ПССС Пирот
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.