Stanje ozimih strnina krajem marta 2018.

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514190
    Damljanović Milan
    Učesnik

      Stanje ozimih useva u Moravičkom okrugu krajem marta 2018. i preventiva protiv poleganja strnina

      Jesenja setva u Moravičkom okrugu uglavnom je završena u optimalnom roku na nekih 10.500 hektara . Posejano je 7300 ha ozime pšenice , 1600ha ječma , 1600 ha ostalih strnina ( tritikale , ozimi ovas ) . Ovo su površine nešto veće od prosečnih ali takodje i25% više od prošlogodišnjih. Što se stanja useva tiče , jesen je bila blaga i usevi su u zimu ušli u dosta dobroj kondiciji . Evidentan je manjak padavina u toku zime ali je prilično nadoknađen u toku marta meseca.
      Uovom trnutku strnine su pod snežnim pokrivačem i u izuzetno dobroj kondiciji ali obzirom da je u toku zime aktivno vegetirala i potrošila azot iz površinskog sloja zemljišta potrebne su nešto veće količine azotnih hraniva u prihrani sa kojom se može odmah početi , čak i po snegu jer ako se narednih dana sneg naglo otopi , što se može očekivati , mehanizacija neće moći dugo da uđe u parcele i biće kašnjenja sa ovom obaveznom agrotehničkom merom.
      Što se poleganja strnina tiče , korisno je na vreme dati informacije u svrhu preventive ove pojave . Obzirom da se u našem kraju pšenica vrlo često seje u plodoredu posle krompira koji se intezivno djubri, kao i da se dosta koristi seme iz ambara pa proizvodjači u strahu od lošije klijavosti znatno povećavaju setvenu normu , na velikom broju parcela imamo preguste useve isforsirane azotom i samim tim sklone poleganju . Potrebno je samo da se sklope nepovoljni vremenski uslovi u periodu između klasanja i zrenja pa da dođe do velikih šteta . Poleganje strnina je najčešće uslovljeno preteranim izduživanjem internodija , naročito prve i druge pa ovo na vreme treba sprečiti . Pre svega na problematičnim parcelama treba obratiti pažnju na izbor sorte i korišćenje deklarisanog semena u količinama preporučenim od proizvodjača . Pri đubrenju na takvim parcelama redukovati količinu azota i vrlo obazrivo prihranjivati a po potrebi i isključiti prolećnu prihranu . Ukoliko smo već pogrešili u prvim fazama ovakvih useva i krajem zime utvrdili da su pregusti obavezno primeniti drljanje ili tretiranje hemijskim preparatima . U praksi se odlično pokazao BASF – ov preparat CYCOCEL 750 koji smanjuje rastojanje između kolenaca ( tj. Skraćuje internodije ) a smim tim čini stablo kraćim debljim pa time i otpornijim na poleganje.Koristi se u dozi od 1 do 2 l ( u zavisnosti dali je sorta niska ili visoka ) prskanjem u fazi bokorenja do drugog kolenca , najbolje u vreme prvog prskanja pšenice jer se dobro meša sa herbicidima i fungicidima. Prethodnih godina ga je bilo teško nabaviti na tržištu pa nebi bilo na odmet nabaviti ga na vreme.

      Savetodavac

      Milan Damljanović dipl.ing.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.