Adekvatna predsetvena obrada oranica uslovljena agroklimatskim odlikama

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514180
    admin
    Učesnik

      Osnovna obrada oranica Šumadije je uglavnom obavljena srednjim ili dubokim oranjem u zavisnosti od setvene namene u prolećnoj sezoni. Tehnologija predsetvene pripreme ima neke uobičajene tj. ustaljene operacije. Neka, manja ili veća odstupanja su uslovljena od agrouslova klime, zemljišta, setvene namene i raspoloživih mašinskih oruđa i agregata.
      Međutim, proizvodna kalendarska 2018. god. je nekim svojim agroklimatskim odlikama sa izuzetno značajnim odstupanjima od prosečnih za ove atare, što uslovljava i poseban, pažljiv, stručni pristup tehnologiji obrade oranica tj. pripremi za setvu.
      Kao prvo, neophodna je stručna analiza stanja uzornih površina u korelaciji sa klimatskim prilikama. Izuzetno povoljni parametri temperature i vlage krajem prošle i početkom tekuće god. omogućili su za taj period izuzetno kvalitetnu pripremu oranica za setvu ili bar samo zatvaranje brazda. Ne možemo da zaključimo da su ovi poslovi u značajnoj meri određeni iz dva razloga – višegodišnjih ustaljenih navika i nedovoljne stručne dominacije preporuka.
      Analizom tekućih tehnoloških uslova i mogućnosti pripreme oranica za setvu stručno zapažanje je sledeće: Već više nedelja poljski radovi vezani za obradu oranica ne mogu da se primene. Zbijen ili skraćen interval setve svih biljnih vrsta prolećne setvene sezone zahteva poseban stručni pristup u pripremi oranica za setvu. Bez posebnih pojedinačnih analiza svake odlike (klime, zemljišta, mašina, agregata…) opštra stručna preporuka traži poštovanje dva bitna momenta:
      sa poljskim radovima krenuti isključivo kada to vodno -vazdušni režim osnovne obrade dozvoli bez obzira na kalendarski period.
      -pripremu oranica za setvu uključujući i fini setveni sloj obaviti jednofazno sa agregatnim oruđima, izbeći otvaranje i prevrtanje brazde.

      dipl.ing Dobrivoje Popović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.