Ishrana ovaca tokom laktacije

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514178
    Nerandžić Ljiljana
    Učesnik

      Ishrana ovaca tokom laktacije
      Ovce se za vreme laktacije hrane sa najkvalitetnijim kabastim hranivima. Za zimski period ostavlja senajbolje seno koje služi kao osnova obroka. Takođe u ovom periodu
      Ovcama u laktaciji može se davati i slama u prvom redu ovsena i ječmena , a zatim pšenična. Od sočnih hraniva ,može da se daje stočna repa , a ređe mrkva, od koncentrata prekrupa kukuruza, ovsa ,ječma,mekinjeili repini rezancii uljane pogače, ukoliko se ova krmiva proizvode u vlastitoj režiji.

      Ako se obrok ne normira onda se za ovce srednje veličine daje 1.2-2 kg sena i 250-300 grama koncentrata dnevno.Ukoliko ovca gaji blizance onda se količina koncentrata udvostručuje.
      Za vreme prva dva meseca kada ovce luče najveće količine mleka mogu da konzumiraju4-6 kg silaže (50% kukuruz plus 50% leguminoze ), 0.6 kg sena i manje količine slame.Kasnije silaža se može smanjitina 3-4 kg ,seno na 0.4kg , a količina koncentrata na 150-200 grama.
      Ukoliko ima dovoljna količina sena na raspolaganjuu brdsko planinskim područjima ne preporučuje se upotreba silaže u ishrani ovaca.

      PSSS Kraljevo
      Ljiljana Nerandžić dipl. Ing.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.