Povijanje grana

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514176
    Andrejić Igor
    Učesnik

      Да би се правилно формирао облик круне важно је на време развести гране. Што су гране под отворенијим углом боља је осветљеност круне, воћке пре пророде, брже се успоставља равнотежа између вегетативног пораста и родности и лакша је резидба и берба плодова. Ради лакшег формирања витког вретена и вретенастог жбуна у земљама са развијеним воћарством најчешће се користи садни материјал са превременим гранчицама које имају отворене углове гранања. За повијање младара могу се користити различити материјали (рафија,разне врсте “тегова”,штипаљке,чачкалице…).
      Код спер типова пожељан је јачи пораст летораста јер само таква стабла дају квалитетне плодове, па се код њих не препоручује развођење, како стабла не би заостала у порасту.
      Тегови за оптерећење грана могу бити од бетона и различите тежине. У тегове се убацује по једна савијена жица, кроз коју се провлачи рафија или се користи дужа жица у виду куке, тако да се тегови окаче о младаре с тим што треба обратити пажњу да не дође до усецања жице. Тегови се могу држати 15-20 дана, а затим пребацивати на следећа стабла. Пракса је показала да је најсигурнији начин развођења грана рафијом, али је овај начин доста спор па се у последње време доста користе тегови.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.