Oštećenja na voću od mraza

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514173
    Tanasković Branko
    Učesnik

      Oštećenja na voću od mrazeva

      Uprkos relativno blagoj zimi sve do poslednjih dana februara voće nije otvorilo svoje pupoljke. Kratkotrajni period „ledenih“ dana na dočeku marta meseca, sa jutarnjim mrazevima i ispod -10º C praćen osetnijim snežnim padavinama, naneo je značajnija oštećenja na pojedinim voćnim vrstama u okolini Čačka.
      Najveći rizik po rod voća u ovoj godini tek predstoji. Ukoliko u ovoj fenofazi- postepenog završetka zimskog mirovanja, nastupi duži topao period, pa još i kišne padavine, voćke bi bile iziritirane na kretanje vegetacionog ciklusa, odnosno intenzivnije aktivnosti fizioloških, bioloških, organogenih procesa u stablima, a samim tim biće podložnije dejstvu poznih prolećnih mrazeva, koji su kod nas skoro redovna pojava.
      Pored breskve, kajsija je jedna od najosetljivijih vrsta na niske temperature, kako zimske, pogotovu na prolećne mrazeve u cvetanju i precvetavanju. Za razliku od najvećeg broja jabučastih vrsta, koje su „zaštićene“ od jakih mrazeva dugim i stabilnim mirovanjem, kajsija, trešnja, višnja, badem imaju kratko i nestabilno zimsko mirovanje ( oko 15 do 35 dana). Time su na udaru temperaturnih amplituda, redovne pojave u našim krajevima na buđenju vegetacije.
      Generalno, u zavisnosti od vrste, sorte i podloge, položaja grana u kruni, fenofaze razvoja, terena na kojem je zasad i drugih činilaca, različita je osetljivost na stablima: nabubreli cvetni pupoljci pred otvaranjem mogu izdržati do -5º C; otvoreni cvetovi mogu stradati već na -2º C, a tek zametnuti plodovi i na -1º C.
      Ove godine „ledena“ nedelja početkom marta ostavila je neželjene posledice na kajsijama. Nakon temperaturnih minusa, analizom stanja u zasadima, na osnovu prvih pregleda rodnih grančica zapažaju se oštećenja od mrazeva kod nabubrelih pupoljaka nešto ranijih sorti ( Roksane, Novosadske rodne, Zaklopačke Ruže, NS-4 i NS-6), dok su sorte nešto kasnijeg vremena cvetanja, domaće, višedecenijske sorte gajene u našim krajevima, odnosno najzastupljenija Mađarska najbolja pokazale veću izdržljivost na jake mrazeve u proteklim danima. Stepen oštećenja, ili koliko će prinosi biti smanjeni u ovoj godini, za sada nije preciziran. Izvesnije prognoze ovogodišnjeg roda pokazaće nam faza cvetanja kod kajsije, mada, praksa je pokazala da kod ove vrste realne prognoze rodnog potencijala obično očekujemo nakon perioda sa mogućim poznim prolećnim mrazevima. Na osnovu većeg zahlađenja u trećoj nedelji marta, kao i prognoze meteoorologa o jačim mrazevima u ovom periodu, opravdan je rizik da može doći, osim kajsije, i do značajnijeg smanjenja roda breskve, ali i višnje i trešnje.

      Mr Branko Tanasković
      PSSS Čačak

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.