- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 9 meseci ranije by admin.
-
AutorČlanci
-
20.03.2018 u 19:21 #514172adminUčesnik
Setveni period oranica Šumadije posle zimskih odlika u tekućoj kalendarskoj godini je interval od približno 8-10 nedelja ili nešto više od 2 meseca. Praktično to je jedan kontinuitet dana setve više vrsta poljoprivrednog bilja. Sagledavanjem višegodišnje setve, pa i višedecenijske, ovaj period odlikuju dve setvene etape od po 3-5 nedelja trajanja koje nisu strogo odvojene tj. jedna drugoj zalaze sa manjim brojem zajedničkih setvenih dana.
Prvu polovinu celog perioda od 3-5 nedelja odlikuju i posebne biljne vrste pa i grupe biljnih vrsta. Prvi poljski radovi počinju krajem zime i traju do , tj. i sa prvim prolećnim danima.. Redosled setve biljnih vrsta je sledeći: jari ječam, ovas, tritikale ( fakultativni), stočni grašak, grahorica, trave i travnoleguminozne smeše, crvena detelina, neke druge krmne biljne vrste. Ovaj period obično počinje sa drugom dekadom februara i završava sa drugom dekadom marta.
Druga setvena etapa počinje zadnjom dekadom marta i završava do početka maja, tj.kraja aprila. U Šumadiji je to redosled setve sledeći: počinje setvom lucerke (eventualno i crvene deteline) zatim setva krompira kao njivskog useva, suncokreta, kukuruza, soje, pasulja i dr. biljnih vrsta.
Međutim, tekuća 2018. god.zahteva, zbog agroklimatskih i agropedoloških uslova i svojstava, poseban stručni pristup za već tekuću setvenu sezonu. Navedene odlike uslovljavaju veoma značajna odstupanja, pomeranja rokova, promenu setvene strukture. Kako je prva setvena etapa već poodmakla, prošla, neke biljne vrste u narednom periodu ne sejati (ječam, ovas) na ovim atarima. Nisu bili mogući prvi poljski radovi i zato samo neke biljne vrste sejati u produženom roku setve tj. zaći u drugu setvenu etapu prolećne setvene sezone. Plan setve prilagoditi kraćem vremenskom intervalu, užem asortimanu biljnih vrsta prema cilju i nameni a svakako odabrati adekvatne sorte i hibride.Dipl. ing ratarstva Dobrivoje Popović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.