Ishrana odlučene jagnjadi

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514147
    Vujić Radosav
    Učesnik

      После одлучивања производне перформансе јагњади зависе од квалитета биљне хране као и обима њеног конзумирања. Да би се конзумирање концентрата поспешило и избегао додатни стрес, у време одлучивања, не треба мењати почетни концентрат са смешом за пораст, већ то чинити 7-14 дана касније. Прелаз са једног на други концентрат, такође, обављати постепено мешавином прво мањих а затим већих количина концентрата са претходним, током 7-14 дана прелазног периода. Сво то време, количина концентрата се не ограничава већ се даје по вољи. До које ће се дневне количине даље ићи зависи од могућности газдинства, квалитета волуминозне хране, кондиције и квалитета јагњади. Када дневно конзумирање концентрата достигне 300г по грлу, обично се код јагњади намењене за приплод обуставља даље повећање, а повећане потребе у хранљивим материјама и енергији подмирују се повећаним утрошком сена или пак паше. Битно је да се у овом периоду остварује просечан дневни прираст од око 200-250 г а после тога се смањује. Уколико је дневни прираст мањи,утолико је утрошак хране за јединицу прираста већи, односно неповољнији.
      У узрасту од 5-12 месеци, за приплодну женску јагњад у току вегетације, најбоља је паша. Ако је паша квалитетна и има је довољно, прихрањивање са концентратима може потпуно изостати. Ако је паша лошија или се исхрана обавља са конзервисаном кабастом храном, која се даје по вољи, неопходна је извесна количина концентрата. Уз добру исхрану у овом периоду, остварује се просечан дневни прираст од 150-200г. Ако је исхрана недовољна, тада се добијају грла мање телесне масе, плитких и уских груди, кратког трупа, високих ногу, са малом количином вуне која је увек лошијег квалитета.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.