Poluslobodan sistem držanja goveda-Goran Joksić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514139
    Joksić Goran
    Učesnik

      Poluslobodni sistem predstavlja poboljšanje u odnosu na vezani sistem držanja goveda. Ovaj sistem podrazumeva da se mlađe kategorije drže slobodno-nevezano uz neograničenu mogućnost kretanja bilo u staji, na ispustu, ili na pašnjaku. Jedna od mogućnosti ovakvog sistema držanja je da krave u laktaciji drže vezano, a u periodu zasušenosti nevezano u štali, ili na ispustu.
      Čitav je niz mogućnosti i varijanti kod ovakvog sistema držanja. Može npr. da se grla tokom zime drže unutra vezane, a leti na ispustima. Međutim bolje je krave i leti i zimi u toku dana držati delimično u staji, a delimično na ispustima i pašnjacima. Obično se grla za vreme hranjenja i muže drže u objektu, a u ostalom delu dana se slobodno kreću van objekta.
      Tako grla imaju povećanu slobodu kretanja što povoljno utiče na zdravstveno stanje životinja, lakši partus, smanjen rizik od deficita vitamina D,duži proizvodni i životni vek i veću mlečnost. Utrošak hrane je nešto veći nego kod vezanog sistema, ali je to zanemarljivo u odnosu na sve prednosti koje nosi poluslobodni sistem držanja.
      Ovaj sistem može da se primenjuje kod ne preterano velikog broja grla. U tom slučaju je vezivanje krava na ležištima jednostavno, jer svaka jedinka dođe na svoje mesto. Ako je preveliki broj grla to je sve mnogo složenije, pa se poluslobodni sistem držanja goveda preporučuje za populaciju do 30-tak jedinki.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.