Povećanje kvaliteta mleka primenom dobre poljoprivredne prakse

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514121
    Nerandžić Ljiljana
    Učesnik

      Da bi proizveli mleko dobrog kvalitetasa malim brojem bakterija i somatskih ćelija bez pojave neželjenog mirisa i ukusa beez antibiotika i hemijskih rezidua moramo da ispoštujemo određene procedure,odnosno pravila dobre higijenske prakse.
      Jedno od pravila za proizvodnju mleka sa smanjenim brojem somatskih ćelija i higijenski ispravnoje da su krave zdrave i da im se obezbede dobri uslovi smeštaja u smislu dovoljno prostora , svetlosti ,vazduha,dobra higijena vimena , štale muzača , dobar način gajenja , da se redovno otkriva mastitis na farmi da se krave izlučuju ,leče da se dobro postupa sa mlekomi životinjama.
      Uslovi smeštaja treba da budu takvi da obezbede dovoljno prostora za ležanje i kretanje ukoliko se radi o slobodno načinu držanja, kvalitet poda treba da bude takav da ne dolazi do klizanja grla i povredjivanje vimena, kvalitetna prostirka koja treba da bude suva i čista i da se redovno menja da ne bi došlo do zaprljanosti grla a time i kontaminacije mleka. Staja treba da bude komforna ,okrečena provetrena, suva, svetla i čista, dovoljne količine dnevne svetlosti krečenje jednom godišnje čišćenje ležišta jasli i pojilica.Оsim svakodnevnog čišćenja treba obezbediti i dovoljno svetlosti u staji preko stajskih prozora. Da bi krava imala dovoljno svetlosti potrebno joj je obezbediti oko 0,5 m kvadratnih prozorske površine. S obzirom da se u zimskim mesecima muža obavlja u noćnim uslovima staja mora da ima dobro rešeno veštačko osvetljenje.Provetravanje je neophodno kako bi se iz staje izbacile čestice prašinei mikroorganizmi i svi neprijatni gasovi amonijak, sumporvodonik, metan itd.
      Velika zaprljanost vimena u oba sistema drzanja krava vezanom i slobodnom takodje moze dovesti do kontaminacije mleka. U slobodnom sistemu vime dolazi u kontakt sa fecesom najcesce putem zaprljanih zadnjih ekstremiteta i prskanjem osoke pri prolasku krave preko zaprljanih hodnika.U vezanom sistemu gde kave nemaju mogucnost izbora mesta na kome ce da legnu do kontaminacije vimena dolazi direktno lezanjem zivotinja na zaprlanom lezistu.
      Izmet sa prljavih krava posebno na sisama vimenu i repu strana tela ,prašina izmet insekti dlake loša higijena aparata i pribora za mužu sve su to izvori kontaminacije mleka mikroorganizmima.
      Dobra higijena muže podrazumeva pranje i čišćenje vimena obicno pranje vodom i susenje ili se radi po sistemu suvg pranja vimena. Za suvo pranje vimena koriste se sredstva aktivna pena u prodaji poznata kao Оxsi pen. Sredstvo se nanosi posebnim posudama aplikatorima na sise i vime i briše se ubrusom posle nekoliko minuta tako što se skida aktivna pena a time i mikroorganizmi sa vimena i smanjuje se mogućnost kontaminacije.
      Drugi korak je izmuzivanje prvih mlazeva mleka jer u njima ima najviše mikroorganizama . Izmuzivanje se vrši u posebnu posudu sa crnim dnomi na taj način se radi procera kvaliteta mleka. Ukoliko ima ugrušaka sluzi i krvi to je znak a se radi o mastitisu, i to mleko ne bi trebalo da se koristi niti se predaje mlekari.Broj somatskih ćelija je indikator pojave infekcije mastitisa.Mastitis je najveca i najskuplja bolest mlecnih stada .

      Ljiljana Nerandzić
      PSSS Kraljevo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.