- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 10 meseci ranije by Jocić Dejan.
-
AutorČlanci
-
21.02.2018 u 14:31 #514106Jocić DejanUčesnik
Rezidba predstavlja osnovnu i veoma važnu ampelotehničku meru koja se redovno obavlja u vinogradu. Osnovni ciljevi rezidbe su: obrazovanje osnovnog oblika stabla u mladim vinogradima, održavanje obrazovanog stabla u dugom periodu rodnosti čokota, normiranje broja okaca, lastara i grozdova na čokotu, regulisanje rastenja i rodnosti, regulisanje kvaliteta grožđa, uspostavljanje pravilnog odnosa između visine prinosa, zrelosti i kvalitet grožđa, regeneracija starih i deformisanih stabala u cilju podmlađivanja čokota,uklanjanjesuvih i ogoljenih delova stabla, kao i delova koji su uštećeni pod dejstvom grada, jakih mrazeva i mehaničkih povreda od mašina. S obzirom na obavljanje rezidbe razlikuju se osnovna rezidba i dopunska rezidba. Osnovna rezidba je obavezna i redovna mera u vinogradima. U mladim vinogradima primenjuju se specifični načini rezidbe u zavisnosti od predviđenog uzgojnog oblika. Osnovna rezidba se obavlja u periodu mirovanja loze, od opadanja lišća u jesen do bubrenja okaca u proleće naredne godine. Rezidba može biti: kratka , dugačka i mešovita. Kakva će se rezidba primeniti zavisi od sortimenta kao i od rasporeda sazrelih lastara. Kod nas se najčešće koristi mešovita rezidba i to po principu Gijevog jednogubog načina gajenja, gde se ostavlja jedan kratak kondir sa dva okca i jedan rodni luk sa 8-12 okaca u zavisnosti od sortimenta. Potrebno je da kod starijih zasada gde se vrši rekonstrukcija ili uklanjanje izmrzlih i oštećenih delova stabla uraditi premezivanje širih preseka kalem voskom.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.