Primena krečnih đubriva

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514090
    Ostojić Mirjana
    Učesnik

      Кorekciju kiselosti obavljamo praćenjem sadržaja kalcijuma u poljoprivrednom zemljištu i unošenjem materijala za kalcifikaciju. Za kalcifikaciju zemljišta koristi se mleveni krečnjak (kalcijum karbonat), mleveni dolomit, živi – negašeni kreč (kalcijum oksid) i gašeni kreč (kalcijum hidroksid). Pri unošenju živog i gašenog kreča količine treba smanjiti na polovinu, a primenjuju se samo kod težih zemljišta. Кalcijum karbonat i dolomit treba upotrebiti u što čistijem stanju.

      Кoličina primene: U zavisnosti od stepena kiselosti zemljišta i potrebnog povećanja pH vrednosti. Upotreba većih količina kalcijum karbonata može da blokira prijem biogenih mikroelemenata: gvožđa, cinka, mangana i bora i da izazove njihov nedostatak u tkivima voćaka. Najefikasnije delovanje krečnih đubriva (bez pojava mogućeg depresivnog delovanja u prvoj vegetaciji nakon primene zbog blokiranja mikroelemenata) se postiže postepenom, a ne totalnom neutralizacijom zemljišta.

      Primeniti znatno manju količinu (25-50%) od one koja je potrebna za potpunu neutralizaciju zemljišta. Кalcifikacija treba da se obavi u toku nekoliko godina.

      Кalcijumova đubriva se unose u zemljište plićim ili dubljim zaoravanjem, zavisno od starosti zasada, kao i fosforna i kalijumova đubriva. Za razliku od ostalih đubriva, ona se ne koriste za redovno đubrenje, nego izuzetno kao interventno đubrenje u cilju popravke fizičko – hemijskih osobina zemljišta. Кalcijumova đubriva imaju veću primenu pri pripremi zemljišta za podizanje voćnjaka, u cilju popravke pH vrednosti (meliorativno đubrenje).

      PSSS Kraljevo
      Mirjana Ostojić, dipl. inž.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.