Balansiranje obroka prema količini proizvedenog mleka – Predrag Janković

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514085
    Janković Predrag
    Učesnik
      Šta je obrok?

      Obrok predstavlja količinu hrane koja se daje životinji u toku 24 časa, u cilju zadovoljenja potreba ili ostvarivanja određene proizvodnje

      Balansiranje obroka:

      Obrok se sastavlja (balansira) kombinovanjem hraniva koja su najpogodnija za ishranu određene kategorije domaćih životinja, uzimajući ,pri tome u obzir:
      – hemijski sastav,
      – organoleptičku ocenu,
      – energetsku vrednost, i
      – cenu hraniva

      Od cega zavisi balansiranje obroka:

      – Vrsta, količina, kvalitet i cena hraniva koja stoje na raspolaganju
      – Dnevne potrebe u energiji i hranljivim materijama ili njihova koncentracija
      – Dnevna konzumacija hrane
      – Maksimalna količina pojedinih hraniva i hranljivih materija u obroku

      Dobro sastavljen obrok je:

      • Izbalansiran
      • Raznovrstan
      • Ukusan i svarljiv
      • Bez štetnih primesa
      • Ekonomičan

      Sastavljanje smeše:

      • Smeša na papiru
      • Smeša u mešalici
      • Smeša u hranilici
      • Smeša u stomaku

      Greške u proračunu zbog:

      – Netačnog hem. sastava
      – Neadekvatnog softvera
      – Nepoznavanja rada u softveru
      – Nestručnost
      – Nepoznavanje potenciala životinje,
      – kategorije i njihovih potreba u hran. materijma

      Metodi za sastavljanje obroka i smeša:

      – Pirsonov kvadrat
      – Metoda jednačina
      – Kombinovani metod
      – Sastavljanje obroka sa minimalnom cenom koštanja (least cost) i
      – Sastavljanje obroka u cilju ostvarenja
      – maksimalnog profita

      Sastavljanje obroka I smeša:

      – Za primenu bilo kojeg od postojećih metoda,neophodno je raspolagati informacijama o:
      – potrebama životinja rasi kategoriji i tipu prozvodnje
      – ceni Tržišna nabavka Sopstvena proizodnja
      – hemijskom sastavu hraniva Tablice hem. Sast. Hraniva Hemijska analiza hraniva
      – očekivanoj konzumaciji obroka Na osnovu Tablica i Na osnovu proizvodnih parametara

      Predrag Janković Dipl.ing.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.