Podmlađivanje kajsije

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514078
    Jerkić Suzana
    Učesnik

      Podmlađivanje voćaka je pomotehnička mera koja se primenjuje u ekstezivnoj proizvodnji kajsije kod stabla koja se ne režu redovno. Kod ovakvih stabla dolazi do ogoljavanja unutrašnjosti krune i odumiranja obrastajućeg drveta, a rodnost se premešta na periferiju krune. Takođe je izraženo značajno smanjenje prinosa i pogoršanje kvaliteta plodova. Cilj podmlađivanja je da se oštrom rezidbom obnovi rodna površina krune, produži rodnost i poboljša kvalitet plodova. Kajsija dobro podnosi podmlađivanje, jer ima veliki potencijal formiranja mladara iz latentnih (spavajućih) i adventivnih pupoljaka. Podmlađivanje je ekonomski opravdano u slučaju kada zasad nije previše proređen usled prevremenog sušenja stabla (apopleksije). Pored toga potrebno je da stabla budu još uvek zdrava i vitalna. Stepen rezidbe je utoliko oštriji ukoliko su stabla starija i više zapuštena. Kod mlađih stabla primenjuje se blaža rezidba. Skeletne grane se obično prekraćuju do 1/3 njihove dužine. Uklanja se drvo starosti dve do pet godina a prekraćivanje se izvodi iznad jednog dobro razvijenog bočnog i vitalnog letorasta. Kod starijih i više zapuštenih voćaka primenjuje se oštrija rezidba. Skeletne grane se prekraćuju za ½ njihove dužine, a u nekim slučajevima i više. Preporučuje se da se ovakvo podmlađivanje obavi postepeno u toku 2-3 godine. Podmlađivanje se može obaviti u dva termina: rano u proleće, posle kretanja vegetacije ili u toku leta, po završetku berbe plodova. Skraćivanje grana se izvodi motornom ili ručnom testerom ili velikim voćarslim makazama. Preseke treba zagladiti nožem i premazati kalem-voskom.

      Izvor:PSSS Vranje Suzana Jerkić dipl.inž. voćarstva i vinogradarstva

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.