Kako do sertifikata za organsku proizvodnju?

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514014
    Gavrilović Olivera
    Učesnik

      Prva stvar je imati registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Preporučljivo je na početku pohađati određenu vrstu obuke vezanu za organsku proizvodnju i neophodne procedure koje se tiču procesa sertifikacije.Zatim je neophodno uspostaviti kontakt sa organizacijama koje se bave sertifikacijom organske proizvodnje. Kasnije dolazi na red podnošenje prijave kontrolnoj organizaciji (uz neophodnu dokumentaciju), što sve na kraju rezultira potpisivanjem ugovora sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom. Od dana potpisivanja ugovora, počinje da teče period konverzije, koji u zavisnosti od biljne vrste može trajati 1-3 godine. Zahtev za izdavanje sertifikata koji dokazuje da je proizvod proizveden na „organski“ način se podnosi po isticanju perioda konverzije. Pri prelasku sa konvencionalne na organsku proizvodnju, poštuje se period konverzije, u različitom trajanju, zavisno od biljne vrste. Posle isteka ovog perioda, proizvod se može nazvati organskim. Tokom perioda konverzije se primenjuju propisi iz Zakona o organskoj proizvodnji.Kontrolori iz ovlašćene kontrolne kuće izlaze na teren minimum jednom godišnje, od datuma potpisivanja ugovora radi provere primene standarda propisanih za organsku proizvodnju. Periodi konverzije su različiti. Tako, za jednogodišnje ili dvogodišnje useve, kao i za pašnjake i višegodišnje krmno bilje je 24 meseca (pre sejanja), a za višegodišnje biljke je 36 meseci.Važno je napomenuti da se po isteku dvanaest meseci od početka perioda konverzije proizvodi mogu plasirati na tržište uz naznaku da su iz perioda konverzije.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.