Nedostatak Kalcijuma

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513979
    Mujakić Dejan
    Učesnik

      Kalcijum se u kruškama kreće kroz sprovodne sudove zajedno sa vodom. U starijim listovima veća je transpiracija pa se lakše snabdevaju sa Ca. Kod mlađeg lišća transpiracija je smanjena pa se simptomi nedostatka kalcijuma prvo pojavljuju na mlađem vršnom lišću. Kod značajnijeg nedostatka može doći i do nekroze mlađeg lišća.
      Ovi simptomi su retki u poljskim uslovima. Hloroza lišća kao nedostatak kalcijuma je retka u Centralnoj Srbiji ali na peskovitim zemljištima se može pojaviti i to na mladim brzo rastućim vrhovima.

      Kod plodova je takođe smanjena transpiracija pa su i plodovi osetljivi na nedostatak kalcijuma. Kalcijum se ugrađuje u ćelijske zidove i jednom ugrađen ne može da se oslobađa pa je uslovno nepokretan.
      Simptomi na lišću se pojavljuju samo ako se sadržaj Ca smanji ispod 0,5-0,6% suve težine. Simptomi se ne očekuju pri nivou 1,8% Ca. Kora plodova i semena kućica treba da sadrţi 2 do 4 puta više kalcijuma od lišća. Pri niskom sadržaju hraniva, Ca mora biti 0,25% ili više od suve težine da bi se preventirali fiziološki poremećaji. Koncentracija azota u tkivima je u uskoj vezi sa poremećajima koje izaziva nedostatak Ca. Odnos između N i Ca u plodovima kruške treba da varira, 10 do 30 puta u korist azota. Sadrţaj N u plodovima se brzo menja pri unošenju azotnih hraniva ali se sadržaj Ca ne menja ili čak dolazi do smanjenja sadržaja Ca. Ovaj odnos između N i Ca vezani su za poremećaje kao što je Gorky spot.

      Gorky spot: radi se o amitotičnoj deobi ćelija u plodovima, odnosno unutar majke ćelije koja se znatno uvećava, dolazi do deobe jedara. Između jedara pojavljuje se ćelijski omotač itd. Ovo se sve dešava unutar mesa ploda na dubini 1 – 1,5 cm a ispoljava se na površini ploda. Nove ćelije se ne dele u vreme porasta plodova pa se ispoljavaju lagane depresije na kori. Kod kruške se javlja zelena boja, plodovi se deformišu. Gorky spot se ne javlja za vreme čuvanja plodova u hladnjačama.
      Izvor: PSSS Vranje Dejan Mujakić dipl. inž.z.bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.