Nedostatak Kalijum

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513977
    Mujakić Dejan
    Učesnik

      Osnovna uloga kalijuma je u regulisanju sadržaja vodnog režima pa se simptomi
      javljaju obično u aridnim, peskovitim zemljištima posebno za vreme suše .
      Smatra se da je kod kruške dovoljan nivo kalijuma od 1,5-1,8% suve materije lišća osnovnih grana u toku jula. Nedostatak kalijuma se ispoljava samo kada se koncentracija smanji ispod 0,75% od težine suve materije. Lišće gubi normalnu zelenu boju, zatim na obodima donjeg lišća javlja se nekroza. Lišće kruške koje sadrţi 1% kalijuma od suve materije ne pokazuje vidljive simptome ali se plodovi ne razvijaju normalno i manji su. Kalijum utiče i na boju plodova, posebno crvenih i u nedostatku kalijuma plodovi su prljavo braon.
      Otklanjanje nedostatka kalijuma kod kruške se obično obavlja u vreme intezivnijeg
      porasta plodova jer tada se K povlači iz donjeg lista u plodove. Nedostatak kalijuma se može pokazati na peskovitom zemljištu posebno tamo gde se koristi jače zalivanje.

      Hronični nedostatak K a ujedno Mg otklanja se primenom đubriva preko zemljišta . Da bi se izbegao poremećaj u ishrani između elemenata mora se potvrditi analizama. Potrebna su dva prskanja prvo u junu a drugo 4 do 5 nedelja kasnije. Kalijum na primer u obliku Wuxal Kalium 40 treba koristiti kao posebna prskanja.

      Toksičnost kalijuma kod krušaka u praksi se ređe sreće, ali treba izbegavati veće količine ovog elementa jer može smanjiti absorpciju Mg i izazvati njegov nedostatak.
      Izvor: PSSS Vranje Dejan Mujakić dipl. inž.z.bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.