- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 11 meseci ranije by Radić Dragomir.
-
AutorČlanci
-
22.12.2017 u 16:30 #513939Radić DragomirUčesnik
Производња младог црног лука без земље има бројне предности у односу на класичну. Најважније је то да се време производње скраћује за 15-20 дана и тако се остварује виша цена, смањују се трошкови грејања, олакшан је рад приликом паковања јер није потребно прање од земље, добија се потпуно чист еколошки производ. Црни лук најбоље расте на температури 18-20 °Ц, док на 30 °Ц прекида раст. Поспешивање главица лука прва три дана протиче у мраку, на температури од 24 °Ц. Веома је важно да тада главице немају контакт са водом или да нису у превише влажном ваздуху, да би се прво развили листови. Наиме, када се главица посади у влажну земљу, она прво развија снажан коренов систем, па тек после тога надземни део, јер је за то биолошки и генетски предодређена. На овај начин биљка губи пуно резерви енергије и хране из главице, а и продужава се период раста. За хидропонску производњу лука користе се контејнери са избочинама на дну, између којих може да протиче вода а да дно главице не додирује воду, у противном долази до труљења. У недостатку контејнера са неравним дном може да се користи крупна струготина, ребрасти картон, камена вуна или неки други инертан материјал дебљине до 2 цм. Главице треба да буду пречника бар 3-4 цм и ређају се густо једна до друге. Треба изабрати ране сорте. Држањем главица два часа у топлој води пре „садње” на 35-40 °Ц још више се убрзава прорастање. Листови се појављују после седам дана, па тада треба појачати светлост. У зимским условима, за време облачних дана, треба користити додатно осветљење. Тек када се појаве листови треба почети са заливањем хранљивим раствором, што ће знатно помоћи биљци јер су резерве хране из главице знатно потрошене. Супстрат треба да буде увек влажан али не и превлажен. Да би се предупредило труљење, у воду може да се убаци водоник пероксид. Вода се мења свака 2-3 дана, а у међувремену треба супстрат мало засушити на 3-4 часа. На овај начин листови могу да порасту 30 цм за две недеље. Садњу треба провести сукцесивно сваких 10-15 дана ради континуираног снабдевања тржишта. Приликом паковања довољно је само одрезати коренове и скинути старе овојне листове, јер је биљка чиста.
Драгомир Радић, ПССС СмедеревоAttachments: -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.