KAKO PLANIRATI PRIHRANU STRNIH ŽITA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513938
    Pavlović Goran
    Učesnik

      KAKO PLANIRATI PRIHRANU STRNIH ŽITA

      Predstojeće prihranjivanje strnih žita je potrebno planirati na određenim osnovama. Preporučujemo da se u januaru obavi uzorkovanje zemljišta za analizu N-min metodom. Na osnovu dobijennih rezultata se vrši planiranje količina azota za prihranu. Ovo je veoma važno zbog odabira vrsta azotnih đubriva za prihranu jer različita vrsta đubriva ima i različitu brzinu delovanja.
      Po ranijim istraživanjima i rezultatima potrebe su se kretale od 30-120kg/ha azota, čak postoje i primeri gde se prihrana izostavljanja prihrane usled velikog sadržaja nitratnog azota. Nije moguće uniformno delovati po lokalitetima već je svaka parcela posebna i ima svoju optimalnu dozu za prihranu.
      Prvi termin za prihranu u našim uslovima je od druge dekade februara pa do početka marta. To zavisi od stanja useva, plodnosti zemljišta, vremena setve i rasporeda lakopristupačnog azota po dubini. Bilo je primera da je postojala potreba i mogućnost prihrana i u januaru mesecu.
      U svakom slučaju preporučujemo analizu zemljišta u tri sloja po dubini na sadržaj lakopristupačnog azota i na osnovu rezultata i ostalih parametara preračunati potrebne količine azota.
      Goran Pavlović savetodavac PSSS Smederevo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.