Prašna krastavost krompira- Spongospora subterranea

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513936
    Panajotović Zoran
    Učesnik

      Patogen isključivo napada podzemne delove biljaka, najčešće koren i krtole. Ne utiče na prinos ali pogoršava kvalitet krtola jer kraste pogoršavaju njihov izgled. Ovaj patogen pored krompira parazitira i paradajz, kao i mnoge biljke iz familije Solanaceae. Na površini krtola nalaze se plikovi u vidu bradavica a kada plikovi puknu nastaju kraste (zvezdaste pukotine) iz kojih se oslobađa crna prašna masa. Parazit se održava u vidu trajnih spora u zaraženim biljnim ostacima u zemljištu. Hladnije i vlažnije vreme i veća vlaga zemljišta doprinose pojavi ove bolesti na krompiru.
      Za suzbijanje ovog patogena najznačajnije su preventivne mere: korišćenje zdravih krtola za sadnju, višegodišnji plodored (ako je usev bio zaražen ovim patogenom ne preporučuje se gajenje krompira 5 godina), izbegavanje zabarenih i vlažnih zemljišta i gajenje otpornih sorti.
      Hemijskim merama ovaj parazit se ne može suzbiti. Ove krtole treba uništiti, ne davati stoci za ishranu, jer su spore vitalne i preko stajnjaka može doći do inficiranja zemljišta. Za sadnju krompira birati zemljišta kiselije reakcije jer se na kiselim zemljištima ona ređe javlja..
      Zoran Panajotović, dipl. inž. zaštite bilja

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.