Obeležavanje predmeta IPARD investicije

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513922
    Stefanović Živko
    Učesnik

      Obeležavanje predmeta IPARD investicije

      Sva ulaganja koja su sufinansirana u okviru IPARD programa treba da sadrže informacije o ulozi, odnosno sufinansiranju od strane Evropske unije, tj. IPARD programa. Označavanje investicije je obaveza primaoca u informisanju javnosti o ulozi Evropske unije u sprovođenju IPARD programa, ali i promociji pozitivnog doprinosa Evropske unije i nacionalnih fondova za ruralni razvoj u Srbiji.
      Dobijanjem rešenja o dodeli bespovratnih sredstava, korisnik ujedno prihvata da njegove informacije kao nosioca projekta, nazivu projekta kao i iznosu javnog sufinansiranja projekta budu javno objavljene. Tokom sprovođenja operacije, primalac obaveštava javnost o podršci dobijenoj iz fondova. Obaveze korisnika definisane su u odnosu na iznos javne podrške.
      Privremeno obeležavanje predmeta investicije u izgradnju objekta tokom realizacije investicije, korisnik IPARD podsticaja vrši postavljanjem table na gradilištu. Stalno obeležavanje predmeta u roku od 3 meseca nakon realizacije investicije primalac sredstava IPARD podsticaja vrši na mestu lako vidljivom za javnost.
      Primalac sredstava IPARD podsticaja obezbeđuje da predmet investicije bude obeležen u roku od pet godina od dana isplate IPARD podsticaja.
      Za svaku operaciju koja se sastoji od finansiranja infrastrukturne ili građevinske operacije za koje ukupna javna podrška operacije premašuje 100.000 evra, tokom sprovođenja operacije, korisnik će postaviti, na mestu lako vidljivom za javnost, privremeni bilbord značajne veličine.
      Za svaku operaciju koja se sastoji od kupovine fizičkog objekta, finansiranja infrastrukturne ili građevinske operacije za koje ukupna javna podrška premašuje 100.000 evra, korisnik će najkasnije u roku od tri meseca nakon završetka operacije i dobijanja potvrde o završenom ulaganju, postaviti stalnu ploču ili bilbord na mestu lako vidljivom za javnost.
      Za ulaganja u nabavku opreme korisnik je obavezan postaviti stalnu ploču na glavni ulaz građevine u kojoj je postavljena odgovarajuća oprema koja je sufinansirana IPARD sredstvima.
      Kada operacija u okviru IPARD programa rezultira investicijom čija ukupna javna podrška premašuje 20.000 evra, primalac postavlja ploču sa obaveštenjem.
      Tokom sprovođenja projekta korisnici su u obavezi da obaveštavaju javnost o podršci dobijenoj iz fondova stavljanjem na svoj sajt, postavljanjem najmanje jednog plakata sa informacijama o projektu i postavljanjem nalepnice na opremu i mehanizaciju.
      Ispunjavanje ovih ugovornih obaveza proveravaće kontrolori u kontrolama na licu mesta. Ukoliko se kontrolom na licu mesta utvrdi da mesto ulaganja nije propisno obeleženo, korisnik sredstava dobija rok od najviše 20 dana da datu nepravilnost ispravi.
      Sadržaj materijala namenjen informisanju i komunikaciji vezano uz projekte treba da bude na srpskom jeziku. Ukoliko to želi, korisnik može da kreira materijale na srpskom i engleskom jeziku.
      Savetodavac za agroekonomiju, Živko Srefanović dipl.ing

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.