- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 1 mesec ranije by Petrović Slavica.
-
AutorČlanci
-
15.12.2017 u 14:26 #513913Petrović SlavicaUčesnik
Na zdravlje i produktivnost odraslih ovaca ishrana i način držanja imaju veliki uticaj.U zavisnosti od prirodnih uslova i područja postoje i različiti sistemi gajenja ovaca.Praktično držanje ovaca na paši je neophodnost,a i tradicija ,tako da se ovčarstvo ne može zamisliti bez pašnjaka.U našim krajevima sezona paše traje obično 180-200 dana.Variranje vremenskih prilika iz godinu u godinu određuje početak i kraj paše i to je u uglavnom od maja do novembra meseca.
Prelaz sa pašnjačkog na stajski tj zimski način ishrane mora biti postepen.Period prilagođavanja i prelaz sa zelene sveže biljne hrane (8-10 kg dnevno po grlu )na suvu kabastu hranu treba da traje bar 7-10 dana.U početku manja količina se daje pred pašu,kasnije i posle paše.Povećanjem količine sena iz dana u dan postepeno se smanjuje zelena hrana ,a seno postaje glavni deo obroka i to 2 kg/grlu dnevno.Od kvaliteta i količine pripremljene hrane (seno,slama ,silaža,žitarice) zavisi i kondicija i uhranjenost ovaca.
U svakom slučaju pri dobroj ishrani, ovce lako podnose hladnoću,pa i duže mrazeve,ali su veoma osetlive na vlagu i u vazduhu i u prostirci.
Ovčarnike već u septembru treba pripremiti za zimski boravak ovaca.Posebno treba pregledati krov,prozore kao i opremu u ovčarniku.Pod treba očistiti a poželjno je i dezinfikovati.Suv pod zastrti slamom (4-5 kg/m2) koja će kasnije upijati mokraću i vlagu.
U zimskom periodu ovcama treba omogućiti da vodu uzimaju po volji.Ukoliko takvi uslovi ne postoje onda treba vršiti napajanje 2 puta dnevno.Količina potrebne vode po ovci zavisi od više faktora:vrste hrane ,temperature vazduha ,fiziološkog stanja organizma i to je 2 do 5 l dnevno.Optimalna temperatura vode je 12-18 stepeni Celzijusa a temperatura u objektu oko 6 stepeni za ovce i 10 do 12 stepeni za jagnjad.
dipl.ing. Slavica Petrović -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.