ZAŠTITA BILJA U ORGANSKOJ POLJOPRIVREDI- Vladica Stefanović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513880
    Stefanović Vladica
    Učesnik

      ZAŠTITA BILJA U ORGANSKOJ POLJOPRIVREDI
      U organskoj poljoprivredi su zabranjeni svi sintetički proizvedeni pesticidi i herbicidi.
      Umesto da se borimo protiv prirode, treba naučiti njene zakone a potom primeniti one zakone koji su u skladu sa prirodom. Biljkama je neophodna zaštita protiv bolesti, ali one se mogu uspešno zaštititi uz pomoć drugih biljaka koje imaju za čoveka lekovita svojstva a ne samo upotrebom hemijskih sredstava.
      Organska poljoprivreda za razliku od konvencionalne koja koristi agrohemikalije (sintetički proizvedene) se bazira na bio-zaštiti bilja.
      Pod terminom bio-zaštite podrazumevaju se biohemijske supstance koje stvaraju i luče (korenom i nadzemnim delovima biljke) neke biljne vrste odbijajući na taj način štetne zemljišne i druge insekte i tako čuvaju biljke susede.
      Tako kadifica luči tiofen koji odbija nematode. Kadifica, zajedno sa nevenom se koristi za biološku dezinfekciju zemljišta (bio-fumigaciju) u zaštićenom prostoru i bašti. Setvom i gajenjem kadifice kao prethodnog useva, zemljište na manjim parcelama se čisti od nematoda i nekih štetnih gljivica što je posebno značajno za gajenje paradajza, luka i mrkve. Sličan efekat daje i bela slačica koja je istovremeno i dobro zelenišno đubrivo.
      Najkarakterističniju alelohemijsku reakciju izaziva juglon, alkaloid poreklom iz oraha a koji sprečava rast mnogih biljnih vrsta ispod njegove krošnje.
      Biljke „zamke“ su veoma atraktivne za neke štetne insekte u povrtarstvu. Tako su bob, dragoljub i suncokret odlični domaćini za crne, crvene i zelene lisne vaši, a raštan privlači buvač i na taj način štiti kupusnjače. Ove biljke posejane u bašti smanjuju napad štetnih insekata i predstavljaju zamke za štetočine.
      Biljke intenzivnog rasta nadzemnih delova su dobre kao senovita mesta a one koje imaju dobru pokrovnost u povrtarstvu se koriste kao zeleni malč ili usejavaju između redova povrća čineći zeleni pokrivač zemljišta. pored zaštite zemljišta od erozije i korova one su i odlično zelenišno đubrivo.
      Korisne biljke su sklonište za korisne insekte (bubamara, parazitna osica i dr.) predatore koji čine sastavni deo integralne i biološke zaštite povrća. Svojom raznovrsnošću, mirisom, bojom cveta (neven, kadifica, facelija i dr.) i načinom gajenja u bašti (u redovima leja, kao ivičnjaci, ili kružno oko povrća) doprinose biodiverzitetu bašte i zaštiti povrtarskih biljaka.
      Kopriva, crni luk, maslačak, obična paprat, hajdučka trava i dr. Mogu biti izvrsno đubrivo, dodatak kompostu ili zaštitno sredstvo. Takva sredstva se spravljaju kao oparak ili čaj.
      Za tretiranje 20 ari bašte protiv lisnih vaši, treba ubrati i usitniti 10 kg sveže koprive koju potopimo u 100 litara vode (najbolje kišnice). Posle 24h sadržaj procedimo) talog se stavi na kompostnu gomilu i prekriva sa nekoliko cm zemlje.
      Oparak od koprive primenjujemo pomoću prskalice jer se biljne vaši lociraju na poleđini listova biljaka. U nedostatku sveže koprive možemo koristiti suvu koprivu u količini od 2 kg suvog bilja na 100 litara vode.
      Vladica Stefanović
      PSSS Negotin

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.