- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 1 mesec ranije by Pantelić Ljubodrag.
-
AutorČlanci
-
16.11.2017 u 16:03 #513849Pantelić LjubodragUčesnik
Uslovi za uspešnu obradu zemljišta
Uspešna obrada podrazumeva energično drobljenje, sitnjenje i mešanje isitnjene zemlje.
Jedan od bitnih faktora za uspešno obnavljanje strukture zemljišta je i povoljno stanje vlažnosti zemljišta.
Vlažnost utiče na veličinu lepljivosti, vlaga ublažava lepljivost. Pri sušenju „koloidi“ jako očvsnu, pri velikoj vlažnosti se rasplinu i gube svoju vezanost. Stoga pri oranju suviše suvog zemljišta plugom se otkidaju veće komadi, dok kod prekomerno vlažnog zemljišta plug svojim radnim organima zbližava čestice uništavajući mu strukturu, a pri naknadnom sušenju prouzrokuje jako slepljivanje i veliku zbijenost zemljišta.Zato za „dobro“oranje najbolje odgovara umereno vlažno zemljište.
Najpogodnije stanje zemljišta za obradu nazivamo „fizička zrelost“. Vlažnost zemljišta u stanju fizičke zrelosti iznosi 40 – 60% poljsko vodnog kapaciteta. Pri takvom stanju vlažnosti zemljišta, obrada se izvodi sa najmanjim utroškom sredstava, a pri tome ostvaruje se i najbolji kvalitet obrade.
Momenat fizičke zrelosti zemljišta za obradu različito traje, kod strukturnih veoma dugo, a kod nestrukturnih veoma kratko i zato se takva zemljišta nazivaju „minutnim“.Kod nestrukturnih zemljišta pri različitoj vlažnosti ističu se dva nepovoljna momenta:
– Plastičnost u vlažnom stanju
– Vezanost u suvom stanjuU prvom slučaju zemljište se pri obardi „kaiša“razmazujući se uz lepljenje na plug, a u drugom se pri obradi izvaljuju „monoliti“(grudve).
Fizička zrelost zemljišta za obradu može se odrediti:
– Laboratorijski ( sadržaj vode )
– IskustvenoNi jedan, ni drugi način nisu teški, ali se greške u praksi najčešće čine zbog potcenjivanja njenog značaja , potcenjivanja uopšte vrednosti dobrog oranja.Naime, struktura zemljišta se može uništiti ako se obrađuje u previše suvom ili vlažnom stanju. U praksi se najčešće ore vlažnije zemljište, ređe je obrnuto.
Ljubodrag Pantelić, dipl.ing.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.