Ipard 2 program Evropske unije

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513817
    Petrović Radiša
    Učesnik

      Ipard 2 program Evropske unije
      IPARD II je program Evropske unije i predstavlja Instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za programski period od 2014. do 2020. godine u cilju dostizanje evropskih standarda i podizanje konkurentnosti. Zbog kašnjenja u ispunjenu uslova, poljoprivrednici će moći da konkurišu za sredstva iz ovog programa krajem 2017. godine.
      Program donacija se realizuje preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tj. preko Uprave za agrarna plaćanja.
      Konkursi za donacije se raspisuju jednom godišnje. Ukupan budžet je 175 miliona evra.
      U 2017 – 2018. godini poljoprivrednici će moći da konkurišu za sledeće donacije:
      a. Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva
      b. Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava
      Visina donacija se kreće od 50-70% od vrednosti investicije. Donacije se daju retroaktivno tj. korisnik prvo treba da potroši novac (sopstveni ili iz kredita) i da realizuje investiciju pa nakon toga dobija novac (prema prethodno potpisanim ugovorom sa donatorom).
      • Samo investicije nastale nakon potpisivanja ugovora mogu da budu plaćene, osim studija izvodljivosti i drugih konsultantskih troškova vezanih za pripremu prijave
      • Korisnik je obavezan da u periodu od 5 godina nakon konačne isplate koristi investiciju u svrhu za koju je namenjena, bez suštinskih izmena
      Cilj donacija jeste da se unapredi poslovanje korisnika donacija u skladu sa nacionalnim i EU standardima iz oblasti zaštite životne sredine, primarne poljoprivredne proizvodnje i bezbednosti hrane.
      Visina donacija se kreće od 10.000 do 2.000.000 Evra po korisniku – primaocu donacije.
      Radiša Petrović, PSSS Smederevo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.