Povoljni uslovi za setvu ozimih strnina!

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513798
    Stanković Saša
    Učesnik

      Повољни услови за сетву озимих стрнина!
      [left]Оно што смо сви ми, a нарочито наши произвођачи, ратари и сточари који се баве ратарском производњом прижељкивали, после врло тешке производне године, наизглед ће се и остварити. Повољни услови влаге у сред оптималног рока сетве! Заиста нешто што ће обрадовати произвођаче. Производња кукуруза у протеклој години све нас је разочарала, многе осиромашила у смислу финансијске спремности за предстојећу сетву, многе довела до тога да због недостатка хране смање свој сточни фонд. Почела је сетва на територији нишавског округа заиста траљаво. Суша је омогућила да се углавном на време заврши берба кукуруза и отклањање жетвених остатака и први предуслов за сетву пшенице у оптималном року тиме је испуњен. Кише на почетку октобра нису истом мером наградиле ратаре савих подручја нишавског округа. Они који су могли, захваљујући тим кишама, успели су да изору, углавном стрнике, да их припреме и евентуално искористе постојећу присутну влагу и посеју жита. Нису сви терени добили потребну кишу. Ова киша је негде допринела да се пооре онолико колико треба 15-так цм и посеје пшеница. На неким теренима, подручја нишавског округа, а има их пуно киша је покупила само прашину и од орања, тањирања, фрезирања и сетве ништа није било. Није било могуће ни плуг да уђе у земљиште, а камоли онолико колико треба, колико је земљиште било суво, пуно пукотина. Нарочито је због обилних и честих раних пролећих падавина, земљиште под кукурузом врло збијено па се оно није могло орати ни у подручјима где је и пала нека повољна киша за орање бар стрнике. Дакле могли су углавном да сеју произвођачи који су планирали да сеју у монокултури или који су поседовали потребне машине и прикључке да се прилагоде постојећим условима сетве.
      Данашње, јучерашње, сутрашње падавине(према прогнозама и до 60mm) заиста су трачак светлости у свим овогодишњим мукама произвођача. Они који су већ успели да посеју, радоваће се добрим условима за ницање. Они који нису посејали сигурно ће имати повољне услове за основну обраду земљишта, предсетвену припрему, сетву па и само ницање. Многи су били збуњени на почетку сетве малом количином падавина, да ли да сеју или не, да ли ће се предвојити усеви у ницању због недовољно влаге. Углавном није било довољно влаге у сетвеном слоју па је било боље да семе сачека кишу у земљишту. А и да је било и мало иницијалне влаге, мало је прошло времена од сетве до ових потребних количина влаге и све ће то тренутне падавине „дотерати“. Процена је да је свега посејано 30-40% озимих стрнина. Оно што међутим највише брине, јесте смањена употреба минералних ђубрива, углавном се гледа да се закине на по којем килу ђубрива и што је најнеповољније употреба сопственог семена-семена с тавана у сетви. Дакле и ова сетва, чак и у вишем проценту од ранијих, праћена је смањеним процентом употребе декларисаног семена. Знамо већ неколико година уназад за честе појаве болести, због благих зима, а најављена је да и ова зима таква буде. А први фактори који утичу на отпорност биљака на болести нису испуњени-сетва у плодореду и употреба декларисаног семена. Има пак и усева који су врло рано посејани-од 20,25 септембра и они су захваљујући предходној киши већ раније никли и сада су у фенофази 2-3 листа. Врло топло време изазвало је лет ваши и треба обратити пажњу јер ваши могу пренети вирозе са околних самониклих биљака и запуштених поља. Пратити лет ваши и благовремено реаговати.
      Да ли ће се по јутру дан познати? Да ли ће почетак сетве по повољним приликама указати и на повољнију годину, бољу од ове која је на измаку? Да ли ћемо имати боље приносе пшенице и боље цене? Прошле године је због агроеколошких неприлика засејано 15-20% мање пшенице од планираних површина под овом културом. Ова чињеница, као и приноси испод просека, није међутим утицало на цену пшенице овогодишњег рода и она није била очекивано виша од досадашње. Чињеница је да ће због суше и лошег рода кукуруза ратари више сејати стрна жита ове године. Да ли ће се то исплатити¬? Сигурно је да је производња кукуруза у сувом ратарењу ризична и несигурна. Ове године се потврдила та чињеница за коју смо и раније знали. А опет су нас превариле две предходне повољније године за кукуруз. Повећали смо површине под кукурузом, посебно оне у сувом ратарењу, повећали густину сетве, а све остало смањили и ниво минералне исхране и уношење стајњака, и дубину обраде и искоришћавање постојећих капацитета за наводњавање. Кукуруз неможе без наводњавања, житарице углавном могу. Топлотни удар који је ове године пшеници умањио род и квалитет неће се увек поновити, а на исти се једино може утицати сетвом одговарајуће врте, сорте, према типу земљишта и надморској висини, густином сетве, временом сетве и адекватном минералном исхраном.
      ПССС Ниш
      Саша Станковић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.